S’ultima el llibre de Joan Aixàs sobre expressions de l’Alt Urgell

L'autor del llibre, Joan Aixàs (Aj. laSeu)
L’autor del llibre, Joan Aixàs (Aj. laSeu)

Pròximament sortirà a la llum el projecte que va començar a treballar, Joan Aixàs, a començaments del mes de març de 2020, aviat farà, doncs, tres anys i mig. En aquell moment l’autor va començar a ordenar paraules i expressions que havia anat recollint, paulatinament, durant molts anys.

La base de l’obra es concentra en el recull i l’estudi de paraules antigues, dialectals, vulnerables i en risc d’extinció, especialment de l’Urgellet i de la comarca de l’Alt Urgell.

Durant l’evolució d’aquest treball s’ha convidat a la participació de persones mitjançant les xarxes socials i, actualment, el col·lectiu compta amb 233 persones que hi han participat.

Igualment, s’ha anat concretant la idea d’acceptar i incloure-hi entrades d’altres contrades que poden resultar interessants per a ser observades i estudiades. I amb el mateix criteri, s’ha comprovat que la inclusió de cultismes, arcaismes, etimologies, llatinismes… ajuden a salpebrar la simple relació d’entrades ordenades alfabèticament i, per tant mantenir, l’atenció del lector.

També s’ha inclòs en la publicació recordatoris ortogràfics, gramaticals, fins a registrar, entre paraules i expressions, més de 4.000 entrades, contrastades i definides.

El disseny i la il·lustració de la coberta d’aquest llibre ha anat a càrrec de Ramon Berga.

Coberta del llibre de Joan Aixàs, elaborada per Ramon Berga (Aj. la Seu)
Coberta del llibre de Joan Aixàs, elaborada per Ramon Berga (Aj. la Seu)

TOTES LES NOTÍCIES