Subhasta solidària a internet per col·laborar amb la Nadia Nerea

L’associació Amics de la Nadia Nerea ha posat en marxa, a través d’internet, una subhasta benèfica dins de la campanya per recollir fons per a la Nadia, de 10 anys i veïna de Fígols d’Organyà, per tal que es pugui operar de la malaltia minoritària que pateix. Diversos personatges coneguts ja han fet la seva col·laboració tot aportant-hi objectes.

La subhasta es fa a través d’un perfil creat expressament a Facebook (‘Subhasta solidària Nadia Nerea’) i hi pot participar tothom qui hi vulgui col·laborar econòmicament i, a canvi, emportar-se algun dels diversos objectes de col·leccionista que s’hi ofereixen. Entre d’altres, la campanya ja ha rebut el suport del Futbol Club Barcelona, que ha aportat una samarreta signada per tots els jugadors del primer equip i que s’ha posat amb un preu de sortida de 120 euros. Alhora, ja s’ha adjudicat per 100 euros una samarreta signada pel bicampió mundial de Moto GP Marc Márquez, i s’ha ofert una obra de l’artista Joan Pere Massana.

Entre les cares conegudes que s’han implicat en la subhasta també hi ha la model Judit Mascó, els esportistes cerdans Kilian Jornet (campió del món d’esquí de muntanya i de curses) i José Antonio Hermida (excampió mundial de BTT); l’argentí Fernando Belasteguín (número 1 del World Padel Tour), el pilot Àlex Márquez, el jugador de bàsquet Raül López i el DJ Marsal Ventura.

De moment, l’associació ha recollit més de 20.000 euros entre aquesta i altres accions solidàries. No obstant això, el col·lectiu veïnal continua treballant per divulgar el cas, atès que la Nadia Nerea necessita més de 100.000 euros per a l’operació a què s’ha de sotmetre a Houston (EUA). Per això, s’està donant a conèixer la campanya a escala nacional i es cerca la col·laboració d’empreses que hi vulguin fer una aportació, tenint en compte que “des de l’Alt Urgell ja s’ha col·laborat i s’està col·laborant moltíssim, més del previst”. En aquest sentit, des de l’entitat s’ha agraït la manera com la comarca s’ha bolcat a ajudar.

La Síndrome de Tricotiodistròfia

La Nadia Nerea pateix una malaltia degenerativa molt desconeguda, la Síndrome de Tricotiodistròfia, classificada com la segona patologia més estranya del món i que per ara només ha registrat 28 casos. Aquesta malaltia, coneguda també com “pell de rèptil”, provoca un envelliment prematur de les cèl·lules i problemes amb la formació de la pell, entre d’altres conseqüències.

La síndrome presenta un quadre complex de conseqüències com l’envelliment prematur o retards en el desenvolupament físic i mental. A la Nadia no li creixen els òrgans interns, li costa caminar o parlar, té cataractes i altres trastorns comuns en edats avançades. Actualment, un 37% de les seves cèl·lules són com les d’una persona de 70 anys, asseguren els veïns. Des de la família i l’associació demanen ajuda perquè els últims resultats de les proves que li han fet diuen que no s’avança i que cal tornar a operar com més aviat millor.

Text i foto: Ràdio Seu