Staroye i novove de Serguei Eisenstein al Cineclub de la Seu demà dijous

Dijous 14 de febrer a les 22 h, el Cineclub de la Seu d’Urgell en col.laboració amb la Filmoteca de les terres de Lleida projectarà la pel·lícula Staroye i novove del director rus Serguei Eisenstein, a l’institut Joan Brudieu.

La Maria viu en un poble on les velles formes de producció mantenen els camperols en la misèria. Amb un petit grup de pagesos decideixen crear una cooperativa. Aquesta iniciativa preocupa els interessats per mantenir el vell ordre, els quals fa- ran el possible perquè els nous mètodes fracassin.

El títol ‘La línia general’ fa referència al Pla Cooperatiu per a l’agricultura que havia establert Lenin abans de morir. Per primera vegada en el cinema dels mestres soviètics l’acció es trasllada al camp, deixant de ser la pagesia una simple referència al discurs dels obrers a la fàbrica. la pel· lícula ens narrar la necessitat de traslladar la revolució a l’àmbit rural i com fer-ho.

Eisenstein no renuncia a la càrrega ideològica, aquesta segueix sent la finalitat última, però arriba a ella des d’una lògica anterior i més bàsica: la rebel lia contra la precarietat i la injustícia. Amb un tractament proper al documental, si bé amb alt contingut expressiu, se’ns mostren les conseqüències de la divisió de la terra, la forma de vida dels camperols, els costums heretats que no fan més que augmentar la precarietat, la duresa del treball , els avatars del clima … Tot això, arrossegat durant segles, fa que el camp estigui madur per desterrar el vell i abraçar el nou.

Staroye i novoye, de Sergei Eisenstein, està considerada com una de les precursores del realisme socialista. Es un cant a la col·lectivització agrària en la seva versió revolucionaria soviètica i un experiment constructivista digne d’aquest gran teòric del muntatge.

Strayore i Novoye. La línea general. Sergei M. Eisenstein i Grigori FB Aleksandrov, Unió Soviètica, 1929, DVD, 121’, B/N. VMP, rus, SE