standard-poorsL’agència internacional Standard&Poor’s ha rebaixat un esglaó el ràting d’Andorra a llarg termini en la darrera de les avaluacions d’aquest 2014 i el situa en BBB+. La nota de solvència a curt termini, en canvi, es manté estable en A-2, mentre que la perspectiva millora de “negativa” a “estable”. No hi ha canvis pel que fa a l’avaluació de transferència i convertibilitat que continua en el seu nivell màxim de AAA.

L’informe, que s’ha fet públic aquest divendres a la tarda, considera “positiva” i “exitosa” la implementació per part del Govern del programa global de reformes. S&P destaca igualment que l’economia andorrana mostra signes de modesta recuperació, que les polítiques pressupostàries es consoliden i els bons resultats fiscals obtinguts. Ara bé, aquesta millora
d’indicadors no és suficient, en opinió dels analistes de l’agència, per compensar l’increment de risc del sistema financer, fruit de l’expansió internacional.

Globalment, Standard&Poor’s considera que els ràtings d’Andorra estan suportats “per l’estabilitat de les institucions polítiques del país” i “l’economia relativament pròspera”. Les reformes més ben valorades per l’agència són la revisió del model fiscal, l’obertura de l’economia a les inversions estrangeres, la reforma del sistema de seguretat social per assegurar-ne la sostenibilitat i el control de les finances públiques i el descens del deute de les
corporacions locals.

En aquest sentit les perspectives són de moderada recuperació econòmica recolzada per les “reformes econòmiques del Govern”. S&P situa la previsió de creixement del Producte Interior Brut en termes reals en el 0,8% el 2014 i l’1,4% el 2015 alhora que incideix en que les xifres de creixement de l’ocupació ja estan reflectint una lleu millora.

Pel que fa a la política pressupostària, l’informe destaca els resultats obtinguts en la liquidació del pressupost 2013 amb un superàvit de gestió de l’1,5% del PIB impulsat pels dividends extraordinaris de les companyies públiques. Els analistes confien que la continuació del control de les despeses i la recaptació fiscal per sobre del previst permetran l’equilibri aquest 2014.

Els analistes basen la perspectiva “estable” en l’opinió que l’economia, impulsada per les reformes del Govern es recuperarà i que millorarà la situació pressupostària en el període 2014-2017. Consideren, igualment, que el país adoptarà els estàndards internacionals en presentació d’informes i regulació financera, fet que afavorirà la gestió dels nivells de risc del sector bancari.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada