Standard&Poor’s manté el ràting sobre Andorra

cincaL’agència internacional Standard&Poor’s ha fet pública la primera de les dues avaluacions sobre Andorra previstes per aquest 2014. L’agencia creditícia ha confirmat aquest divendres en A-/A-2 la nota de solvència a llarg i curt termini d’Andorra. L’informe manté la perspectiva negativa però atorga la màxima qualificació, AAA, a la valoració de transferència i convertibilitat.

Les principals novetats des del darrer informe de l’agència són de caràcter positiu. Els analistes esperen una represa lenta del creixement al llarg d’aquest 2014 així com que es recuperi el mercat de treball. L’informe assenyala que s’han aprovat projectes d’inversió estrangera, equivalents a l’1,8 per cent del Producte Interior Brut, que han ajudat a frenar la tendència negativa de l’ocupació i l’activitat econòmica i que ajudaran a la recuperació del creixement.

Pel que fa a la política pressupostària, S&P destaca els resultats obtinguts en la liquidació del pressupost 2013. Assenyala que el dèficit públic s’ha reduït al 7 per cent dels ingressos quan en exercicis anteriors s’havia situat en el 23 i el 16 per cent i destaca que amb els dividends extraordinaris de l’STA s’obté un superàvit equivalent al 4 per cent dels ingressos. L’agència avala l’ús d’aquesta fórmula sempre que es limiti en el temps per no afeblir la capacitat d’inversió de la companyia. Els analistes destaquen, però, que les expectatives dels ingressos són bones per la recuperació de l’economia i per la pròxima posada en marxa de l’impost sobre la renda.

Standard&Poor’s justifica el manteniment de la perspectiva negativa perquè les perspectives de creixement són incipients, per la feblesa que representa la concentració en serveis financers i turisme així com per l’impacte de la situació econòmica dels països de l’entorn.

El ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, ha valorat el manteniment de ràting com una mostra de confiança en l’economia andorrana, especialment analitzant les dades a llarg termini. Jordi Cinca ha remarcat que des de la rebaixa el 2012 Andorra ha superat tres avaluacions més, en uns moments d’incertesa internacional i de rebaixa generalitzada de les qualificacions, mantenint la nota. “L’informe comença a posar de relleu signes de recuperació que, tot i que encara són febles, poden marcar que s’està superant la crisi. És un èxit haver aturat la caiguda i la capacitat de mantenir el ràting”

 

TOTES LES NOTÍCIES