Standard&Poor’s manté el ràting d’Andorra en BBB-

standard

L’agència de qualificació nord-americana Standard&Poor’s ha fet pública avui la seva darrera avaluació d’Andorra, mantenint el ràting de país en BBB- i perspectiva negativa, tal i com ja havia fet en el seu darrer informe del juny passat. En un comunicat publicat aquesta tarda, l’agència de qualificació considera contingut el risc que l’afer BPA afecti a la resta del sector financer i, per extensió, al conjunt de l’economia; però es manté expectant a l’evolució del procés de resolució de l’entitat. En el mateix informe, Standard&Poor’s destaca l’estabilitat institucional d’Andorra i, a la vegada, adverteix de la necessitat de no “desviar-se del camí actual de les reformes legals i institucionals”.

“La reacció d’Andorra a la crisi de Banca Privada d’Andorra, incloent reformes legals i un procés de resolució ordenada del banc, ha contingut fins ara els riscos per al sistema financer i l’impacte en el conjunt de l’economia”, afirma la nota que acompanya el ràting fet públic avui. Una nota que dóna continuïtat al que Standard&Poor’s ja va explicar a finals del juny passat, quan va decidir aixecar la vigilància creditícia d’Andorra i afirmar la qualificació en BBB-.

Per a l’agència de qualificació, l’afer BPA “no ha desestabilitzat el sistema financer d’Andorra”, ja que no hi ha hagut cap sortida important de dipòsits. En aquest sentit, Standard&Poor’s mostra la seva confiança que el procés de resolució continuï en els termes anunciats el 15 de juny passat i espera que a finals d’any ja s’hagi pogut arribar a un acord amb compradors de Vall Banc. De fet, de la bona marxa d’aquest procés de resolució en depèn –segons l’informe publicat ahir- l’evolució futura del ràting del Principat.

També en línia amb el ja manifestat en d’altres ocasions, Standard&Poor’s adverteix de la necessitat de continuar amb les reformes dutes a terme al llarg dels últims quatre anys i mig. “Els nostres ràtings sobre Andorra estan recolzats per les institucions polítiques estables del país”, s’afirma en el comunicat, per afegir que “el Govern d’Andorra liderat per DA ha seguit una agenda de reformes completa que inclou una reforma fiscal, obrir l’economia a la inversió estrangera, reformar la seguretat social per garantir la seva sostenibilitat i exercir un control més estret sobre les finances públiques”.

Tot plegat fa que l’agència de qualificació consideri que el país té una posició fiscal i de deute forta.

Amb tot, Standard&Poor’s mostra la seva preocupació per l’excessiva concentració de l’economia andorrana en dos sectors, el financer i el turisme. Pel que fa al primer, l’agència recorda que Andorra no disposa d’un banc central o d’un prestador de darrera instància (lender of last ressort) i anima a prosseguir amb reformes en l’àmbit financer i de la supervisió.

L’agència de ràtings també es refereix als progressos efectuats per Andorra en matèria de lluita contra el blanqueig de capitals, en el marc de les avaluacions periòdiques del Moneyval.

2 comentaris

  1. Com sempre, els andorrans cecs. No saben ni fins a quin punt els negocis mafiosos que estan fent els oprimirà sense poder respirar. Un pirat, atentament.

  2. O sea, mas vale que todo termine bien y que los depositantes honestos de BPA no pierdan un solo euro. Si esto pasa las calificadoras haran de Andorra una tierra de miseria eterna

Comments are closed.

TOTES LES NOTÍCIES