Standard&Poor’s manté el ràting d’Andorra

L’agència de qualificació Standard&Poor’s manté el ràting d’Andorra en BBB-/A-3 i perspectiva negativa, tal i com ja havia fet en els informes precedents del setembre i el juny de l’any passat. Els avaluadors consideren que s’han fet progressos importants en el full de ruta de resolució de l’afer Banca Privada d’Andorra (BPA), però que encara resta pendent el desenllaç definitiu. En aquest sentit, el comunicat emès aquesta tarda per l’agència de qualificació insta Andorra a culminar el procés de resolució de BPA i a mantenir-se en la línia actual de reformes legals i institucionals.

“No hem vist cap signe que indiqui que el cas BPA hagi desestabilitzat el sistema financer d’Andorra”, afirma Standard&Poor’s en la nota emesa avui, a la vegada que valora que “el Govern d’Andorra i els reguladors han fet un progrés substancial protegint el sistema financer dels riscos relacionats amb Banca Privada d’Andorra”.

L’agència de qualificació afirma que el full de ruta de les autoritats andorranes s’ajusta a les previsions de la Llei de resolució d’entitats bancàries aprovada pel Consell General el 2 d’abril de l’any passat. Els avaluadors constaten que els actius nets seran transferits a Vall Banc –el banc pont creat amb aquesta finalitat- i que l’Agència de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) ha posat en marxa un procés competitiu per a la venda de l’entitat. El fet que vuit entitats –locals i internacionals- s’hagin presentat al procés de venda fa que la previsió de Standard&Poor’s passi per la venda del banc durant el primer trimestre d’aquest any.

Amb tot, els avaluadors adverteixen que el procés de resolució no està acabat i que durant les properes setmanes serà clau que l’AREB estableixi “una xarxa de corresponsals bancaris per a Vall Banc”, tot constatant que l’agència de resolució “ja ha creat vincles d’aquest tipus amb contraparts cabdals, com és el cas de sistemes de pagament”. El següent pas –i definitiu- seria la venda de l’entitat. Standard&Poor’s també adverteix que les accions legals dels antics accionistes de BPA podrien endarrerir tot aquest procés.
L’agència de ràtings manté la perspectiva negativa en considerar que hi ha com a mínim un terç de probabilitats de rebaixar el ràting durant els propers 18 mesos. Tot dependrà, segons la nota publicada avui, del final del procés de resolució de BPA, de la possibilitat que altres bancs experimentin situacions similars a la de BPA i de la capacitat d’Andorra de mantenir-se “en l’actual camí de reformes legals i institucionals”, així com del fet que pugui veure’s pressionada per modificar el seu marc fiscal.

Segons els avaluadors aquestes reformes han de passar per continuar implementant mecanismes de supervisió financera i seguir “avançant cap als estàndards internacionals de legislació contra el blanqueig de capitals”. En aquest sentit, Standard&Poor’s destaca els progressos fets en les successives rondes d’avaluació del Moneyval.

D’altra banda, l’agència constata que l’economia andorrana es manté en el camí del creixement iniciat el 2014 i augura creixements moderats, entre l’1% i el 2% per al període 2016-2019.

També en línia amb el ja manifestat en d’altres ocasions, Standard&Poor’s adverteix de la necessitat de continuar amb les reformes dutes a terme al llarg dels últims quatre anys i mig. “Els nostres ràtings sobre Andorra estan recolzats per les institucions polítiques estables del país”, s’afirma en el comunicat, per afegir que “el Govern d’Andorra liderat per DA ha seguit una agenda de reformes completa que inclou una reforma fiscal, obrir l’economia a la inversió estrangera, reformar la seguretat social per garantir la seva sostenibilitat i exercir un control més estret sobre les finances públiques”.

Tot plegat fa que l’agència de qualificació consideri que el país té una posició fiscal i de deute forta i millora les seves pròpies previsions de dèficit per al 2015.

Els avaluadors descarten problemes d’Andorra per finançar-se en constatar que “l’abril del 2015, just després de l’inici de la crisi de BPA, el Govern va col·locar 100 milions d’euros en bons” per refinançar el seu deute.

1 comentari

  1. Se desprende y esta muy claro el comentario de S&P. El gobierno ya no puede seguir dilatando la solucion para los depositantes de BPA. Si o si tiene que ser a fin de Febrero. Para eso se necesita que los demas bancos andorranos absorvan a los clientes de BPA sin ningun tipo de quita, aun a riego de perder dinero con la compra del banco. Tienen que entender que si BPA no encuentra comprador y se liquida, los demas bancos andorranos se veran perjudicados, aun mas que si compraran BPA a perdida. Si se liquida el banco todos los depositantes y grandes inversores del mundo saldran disparados de Andorra. Dios ilumine al gobierno y a los directivos de los bancos

Comments are closed.

TOTES LES NOTÍCIES