Standard & Poor’s millora la perspectiva del ràting d’Andorra de negativa a estable

L’agència de qualificació Standard & Poor’s millora la perspectiva de “negativa” a “estable” mantenint el ràting d’Andorra en BBB-/A-3. Així s’especifica en la nota publicada aquesta tarda per l’agència on afirma que “el procés de resolució implementat per les autoritats andorranes respecte a BPA ha vençut els efectes adversos que limitaven les perspectives de creixement de l’economia andorrana i les finances públiques”.

D’altra banda els avaluadors han matisat que la nota emesa pel FinCen, el 19 de febrer del 2016, va facilitar el camí de la implementació del pla de resolució i venda de Vallbanc. També afegeixen com a positiu el fet que la venda del banc a JC Flowers allibera al Govern d’assumir més despeses derivades d’aquesta resolució.

L’agència de ràting, valora molt positivament la intenció del Govern d’Andorra d’explorar una aproximació amb les institucions financers internacionals, com ara el Fons Monetari Internacional, i puntualitza que si aquest tipus de cooperació es du a terme és milloraria notablement l’estabilitat del sistema financer. També assenyala que aquestes accions dotarien al país d’habilitat per gestionar les repercussions de crisis futures.

En les conclusions, l’agència avaluadora, fa diverses consideracions respecte a l’estabilitat atorgada a la perspectiva de país. D’una banda manté la possibilitat de risc que prové de la dimensió relativa del sector financer. Risc que segons l’agència s’equilibra amb la tendència a la recuperació de l’economia andorrana. Una tendència que ha de permetre al Govern anar cap a una major estabilitat pressupostària i a reduir l’endeutament. Standard & Poor’s observa que la qualificació de país podria pujar si la recuperació econòmica es consolidés.

Els qualificadors insisteixen que Andorra ha de continuar convergint vers les normes financeres internacionals i de gestió del risc. Standard & Poor’s matisa que en el cas que els processos legals derivats de l’afer BPA repercutissin en uns costos per compensacions a càrrec del Govern, un escenari que influiria directament a les finances públiques de l’executiu, l’agència contemplaria una rebaixa del ràting, tot i que en la seva hipòtesi de base actual no es pondera aquesta situació.

Text: Govern d’Andorra

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.