L’agència de qualificació Standard & Poor’s ha decidit mantenir el ràting d’Andorra en BBB- i aixecar la vigilància negativa establerta el 12 de març passat arran de la crisi generada per la nota del FinCEN sobre Banca Privada d’Andorra. Segons l’agència de qualificació –tot i que la situació continua presentant riscos- l’acció del Govern i de les autoritats andorranes ha evitat que l’afer BPA desestabilitzés el sistema financer, alhora que no s’han detectat grans sortides de capital ni una afectació sobre la resta de l’economia més enllà del previsible.

“L’acció del Govern d’Andorra en el context de la resolució de BPA ha estat suficient per evitar la desestabilització del sector financer d’Andorra, sense evidències de retirades de dipòsits que poguessin portar a la imposició de controls de capital”, afirma el comunicat emès per Standard & Poor’s avui dimecres. “Res no indica que l’acció del FinCEN es pogués estendre a cap altra entitat bancària del país”, afegeix.

L’agència de qualificació ha constatat que “la crisi de BPA no ha afectat materialment les perspectives de creixement econòmic d’Andorra més enllà de les nostres previsions”. En aquest sentit, l’informe de Standard & Poor’s afirma que l’economia andorrana ofereix signes de recuperació, amb creació neta de llocs de treball per primer cop des del 2007, amb increments en diversos sectors, entre ells el del turisme i amb un augment de la inversió estrangera gràcies a una major liberalització duta a terme en els últims anys.

L’estabilització de la crisi de BPA ha portat a Standard & Poor’s a aixecar la vigilància negativa que va imposar sobre el Principat el 12 de març passat, dos dies després que el FinCEN fes pública la seva nota. La vigilància negativa –a banda de significar un seguiment més exhaustiu i rigorós de la situació del país durant 3 mesos- implicava una probabilitat de futures rebaixes de ràting superior al 50%. En aquest sentit, Standard & Poor’s va rebaixar la qualificació d’Andorra el 12 i el 27 de març. En l’informe del 12 de març, l’agència de qualificació ja advertia que la vigilància negativa es revisaria, s’aixecaria o es mantindria en funció de les decisions que adoptessin les institucions o autoritats andorranes per garantir l’estabilitat del sistema financer.

En canvi ara, segons l’informe emès avui, les possibilitats de tornar a rebaixar el ràting d’Andorra se situen al voltant d’una entre tres, durant els propers 24 mesos. Amb tot, l’agència de qualificació ha optat per mantenir el ràting en BBB- i la perspectiva negativa a l’espera de veure l’evolució de la resolució de l’afer BPA durant els propers mesos.

En aquest sentit, Standard & Poor’s destaca que la llei aprovada pel Consell General el 2 d’abril, mitjançant la qual es va crear l’Agència de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB), ajuda a clarificar el procés de resolució de BPA. L’informe també es fa ressò de l’auditoria externa que s’està duent a terme per tal de separar tots els actius i passius del banc no afectats per casos de blanqueig i poder crear un banc pont, així com del pla de resolució fet públic per l’AREB el passat 15 de juny.L’evolució de les qualificacions del Principat depèn en bona mesura de l’evolució del pla de resolució fixat per l’AREB. En aquesta evolució seran claus, segons l’agència de ràtings, l’obertura dels corresponsals internacionals del banc pont i la possibilitat de vendre aquest banc pont. Per a la consecució d’aquest objectiu, Standard & Poor’s destaca la importància de completar l’auditoria externa amb el màxim rigor i credibilitat.

Més enllà de l’èxit del pla de resolució anunciat per l’AREB, l’agència de qualificació identifica dos elements més a tenir en compte per garantir una evolució positiva: el manteniment de les reformes legals i institucionals que s’estan duent a terme i evitar que el risc reputacional s’estengui a altres entitats bancàries.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada