Sostenir l’esperança dels cristians de Terra Santa

El passat gener, com cada any, diversos Bisbes i col·laboradors d’Amèrica i Europa (Holy Land Coordination) van visitar la Terra Santa amb el propòsit de peregrinar, pregar i aportar una veu defensora de la pau i la justícia per a la Terra Santa, escoltant els cristians valents que viuen allà, especialment, i descobrint els desafiaments a què s’enfronten. Al final del pelegrinatge van emetre un Comunicat, que resumeixo, amb el desig que l’amor per les pedres vives de la Terra Santa, que són els cristians, es mantingui i creixi entre nosaltres.

Els Bisbes continuen proposant la solidaritat amb els cristians que viuen dins d’Israel. Ells coexisteixen i treballen junts amb altres creients pel bé comú de la seva societat a Israel. De fet l’Estat d’Israel es va fundar en els principis declarats d’igualtat entre tots els seus ciutadans. I això necessita urgentment convertir-se en una realitat viscuda. Els cristians d’Israel volen viure com a ciutadans de ple dret, amb els seus drets reconeguts en una societat plural i democràtica. Hi duen a terme una contribució vital, especialment a través de les escoles, els hospitals, la participació en la vida pública i l’interès per construir ponts entre les diferents religions. No obstant això, és evident que, al mateix temps, s’enfronten a profundes dificultats en tots els aspectes de la seva vida. Juntament amb altres ciutadans Àrabs Palestins i emigrants que viuen a Israel, molts cristians es troben sistemàticament discriminats i marginats. La principal preocupació és per la Llei de l’Estat-Nació (Nation State Law), recentment aprovada. Els Bisbes Ordinaris Catòlics de Terra Santa adverteixen que això crea un “base constitucional i legal per a la discriminació” contra les minories, minant els ideals d’igualtat, justícia i democràcia (Declaració del 31.10.2018). És bo que nosaltres, en solidaritat amb les Esglésies presents a Terra Santa, donem suport als cristians dins Israel i a tots els que desafien la discriminació, per tal de protegir el pluralisme del país.

En la més breu visita a Palestina, també s’han trobat que, malgrat la fe i la resiliència dels qui han conegut, la misèria de l’ocupació s’ha vist darrerament agreujada per les severes retallades del finançament humanitari per part del govern dels Estats Units. L’atenció a la salut, l’educació i altres serveis bàsics per als refugiats estan cada vegada més amenaçats, cosa que exacerba les contínues violacions de la seva dignitat humana fonamental. Això no pot ser ignorat ni tolerat. Per això els Bisbes visitants fan una crida als seus propis governs perquè contribueixin a corregir els problemes de finançament a què s’enfronta actualment l’Agència de Nacions Unides per als Refugiats de Palestina al Pròxim Orient (UNRWA) i incrementin els seus esforços en pro d’una solució diplomàtica, amb dos Estats democràtics sobirans, Israel i Palestina, que puguin viure en pau.

Els cristians creiem en la veritat de la Resurrecció del Senyor i per això tenim esperança per al futur. Podem trobar coratge i ànim en les paraules del Papa Francesc: “Sapigueu sempre en el vostre cor que Déu està al vostre costat. Mai no us abandona! No perdem mai l’esperança! No permetem mai que mori en els nostres cors!” (24.07.2013). Són molt d’admirar els nostres germans de Terra Santa perquè no perden l’esperança. Hauríem de comprometre’ns, a través de la pregària, els pelegrinatges sostinguts i la solidaritat real, a ajudar a mantenir viva aquesta esperança.

TOTES LES NOTÍCIES