Coincidint amb la setmana de la representació del Retaule de Sant Ermengol al claustre de la catedral de Santa Maria d’Urgell, el proper dimecres dia 7 d’agost el Consell Comarcal de l’Alt Urgell proposa una sortida guiada al Camí dels Pontarrons. La caminada resseguirà el tram de l’antic camí medieval entre la Reula i l’antic pont de la Torre, a la boca sud de l’actual túnel de Montan, en una activitat apta per a tots els públics, que permetrà conèixer el congost dels Pontarrons des d’una perspectiva diferent, molt més pintoresca que la percebuda des de la carretera C-14.

Segons una tradició sòlidament arrelada a la comarca de l’Alt Urgell, el bisbe Ermengol fou, durant el primer terç del segle XI, el promotor d’una sèrie de grans obres d’enginyeria per comunicar la Seu d’Urgell amb l’exterior, que consistien en l’obertura de camins i la construcció de ponts. Precisament, aquesta mateixa tradició marca la mort del bisbe Ermengol, el 3 de novembre de 1035, en el decurs de la inspecció del Pont de Bar. Fins a finals del segle XIX, quan s’obre la carretera de Lleida a la Seu d’Urgell, els camins tradicionals del congost de Tresponts van canalitzar la viabilitat entre la Seu d’Urgell i les terres del curs inferior del Segre, amb tots els condicionants que això implicaria.

La proposta s’engloba dins del cicle de sortides guiades “Els Dimecres coneixem l’Alt Urgell”, que pretén agermanar la pràctica del senderisme amb el coneixement del ric patrimoni comarcal. Totes les visites d’aquest cicle són guiades per tècnics del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, coneixedors del territori i de la seva història, i són gratuïtes. Per participar-hi només cal inscriure’s a l’Oficina de Turisme del Consell Comarcal de l’Alt Urgell (tel. 973 35 31 12) o a l’Espai Ermengol de la Seu d’Urgell (tel. 973 351 511). El punt de reunió per iniciar la sortida serà davant del Consell Comarcal, el proper dimecres dia 7 d’agost a les 9 del matí.

Bon inici de les representacions del Retaule

Aquest cap de setmana han començat les representacions del Retaule de Sant Ermengol, que es pot veure cada nit (22.00 h), fins aquest proper dissabte dia 10, als Claustres de la Catedral de la Seu d’Urgell. La posada en escena ha tingut un bon inici i el temps ha acompanyat per fer possibles les primeres vetllades.

Com a novetat, enguany els actors principals compten amb micròfon propi, per facilitar el seguiment per part dels espectadors, i s’ha recuperat els personatges de ‘les Velles d’Aiguatèbia’, que apareixien al text original d’Esteve Albert de 1957 i que fan la introducció de les diverses escenes. Aiguatèbia, un poble del Conflent situat a tocar de l’Alta Cerdanya i el Capcir, va ser segons els estudiosos la població on va néixer el bisbe Ermengol.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada