bella

El somriure és un tret de bellesa indiscutible, especialment si és franca, oberta i amb una dentadura sana, blanca i completa. Però un 40% d’espanyols no va al dentista, i entre les raons esgrimeix la por. Et donem les claus per perdre i lluir un somriure sa.

L’odontofobia, o por irracional al dentista, afecta el 15% de la població, segons l’OMS. La por a anar al dentista sol ser un temor a sentir dolor que no sempre té a veure amb una experiència negativa prèvia. Segons un estudi recent, el 2014 gairebé el 60% dels espanyols van anar al dentista enfront del 30% de 2003 (Institut d’Investigació de Mercats Key Stone i FENIN). Per tant, encara hi ha un 40% de persones que no va al dentista i d’ells, el 14% assegura que el motiu no són els diners.

El doctor Iván Malagón, especialista en Ortodòncia i Ortopèdia Maxilo mandibular i un dels majors experts a nivell internacional en ortodòncia invisible, ens explica a què es deu aquest temor i les claus per perdre la por:

Una mala experiència prèvia: Això es produeix en una mínima part dels casos. Si has tingut una mala experiència en el passat, canvia d’especialista i quan demanis cita amb un nou odontòleg explica-li la situació i valora amb ell la possibilitat de tenir abans un intercanvi d’impressions en el qual tu puguis transmetre-li què t’inquieta i puguis assegurar-te que ho entén i assumeix aquesta situació com a part del tractament. La salut de les teves dents i la teva salut en general mereixen que l’especialista t’escolti i conegui els teus temors.

Por al dolor: Forma part de la “llegenda urbana” del dentista com “arrencaqueixals” dels segles XIX i XX. Som al segle XXI i estem per la Odontologia preventiva: es tracta d’actuar abans que sigui necessari un tractament.

La revisió dental periòdica no fa mal. No deixis d’anar a la teva cita cada sis mesos per por que et facin mal. En aquesta cita comprovem l’estat de les nostres dents i genives i detectem patologies (càries, malalties periodontals, …) en la seva fase inicial. Això ens permet tractar-les de forma poc invasiva.

El tractament, en general, tampoc fa mal. Comptem amb recursos suficients per parlar d’Odontologia sense dolor: La tecnologia làser ens permet tractar pràcticament tot tipus de malalties sense anestèsia i sense dolor, ni molèsties per al pacient. Gràcies al làser, podem treballar sense escalfar i, per tant, sense transmetre sensibilitat a la superfície de la dent. Aquesta nova tecnologia substitueix el bisturí, la turbina i la maduixa, tres elements que causen fòbia al pacient perquè sol associar-se a dolor local.

Ansietat: L’ansietat, que genera la por a allò desconegut i la prevenció a què algú urgue en alguna cosa interna nostre, com la boca, amb instrumental i suposadament fora del nostre control, avui dia és manejable gràcies a la sedació conscient. Aquesta ens permet relaxar el pacient de manera que es manté conscient i col·labora amb nosaltres en el tractament.

Por a la punxada: Si fos necessari recórrer a un anestèsic, els odontòlegs comptem avui dia amb formació específica per poder administrar-sense causar molèstia. Precisament la finalitat del anestésic és evitar el dolor.

* El Dr. Iván Malagón és Director d’Iván Malagón Clinic, centre especialitzat en Odontologia Sense Dolor; i codirigeix ​​el postgrau de formació Ortodòncia Invisible Excellence Master Class i Clear Ortho International Program. La seva trajectòria professional ha estat reconeguda amb la categoria Invisalign Diamond Doctor per tres anys consecutius, la seva inclusió en el selecte grup DSD Masters, que li reconeix com a odontòleg de referència nacional en la tècnica DSD (Disseny Digital de Somriures) i ha estat l’únic odontòleg inclòs en el llibre L’Excel·lència Mèdica a Espanya, que recull l’aportació dels 40 especialistes de la medicina més rellevants del nostre país.

Per Belleza Activa / AMIC – Redacció

1 comentari

  1. Moltes felicitats pel article. La fama dels dentistes i el seu estereotip de “arrencaqueixals”.

    ¡No cal tenir tanta por i tenir més informació per no pasar tanta por! 😀

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada