S’ha acabat la por a somriure per no ensenyar les dents. Una higiene bucal correcta i els últims tractaments en estètica dental fan possible somriure sense complexos. T’expliquem com aconseguir unes dents més sanes i blanques… No et perdis com!

Els estudis sobre la salut bucodental dels espanyols demostren que tenim una cura insuficient de la nostra higiene bucal. Una enquesta duta a terme per la Fundació Dental Espanyola treu a la llum que només el 65% declara que es renta les dents amb la freqüència recomanada pels dentistes (tres vegades al dia) i s’estima que només el 5% empra seda dental. Això es tradueix en una elevada taxa de problemes bucodentals, principalment càries i malalties de les genives, tant lleus (gingivitis) com greus (periodontitis) que afecten més del 70% dels espanyols en edat adulta.

Quan deixen de ser blancs i les taques fan la seva aparició és el moment de buscar solucions pràctiques. La higiene diària i correcta de les dents ajuda a prevenir la formació de placa bacteriana (capa que es forma sobre les dents, composta per saliva, bacteris i restes de menjar) responsable de l’aparició de càries i problemes en les genives (piorrea). Si les dents tenen una capa d’esmalt molt delicat, tria raspalls amb truges que no siguin molt dures i dentifricis que no siguin massa abrasius.

Si les dents estan grogues, utilitza dentifricis blanquejants no agressius. Pots alternar amb els convencionals o usar-los com a únic dentifrici. Però si vols un resultat més efectiu pots recórrer a blanquejaments dentals en centres de referència i confiança.

Somriure facilita la comunicació amb els altres. Quan et dirigeixes al teu interlocutor somrient de manera franca i oberta contribueixes a que aquest sigui més receptiu. De vegades, però, el fet de saber que les nostres dents tenen algun tipus d’imperfecció, sigui del tipus que sigui, fa que somriguem poc o de manera tensa i poc natural. És absurd resignar-se a estar seriós per por a ensenyar les dents. Per això t’oferim algunes regles d’higiene i cures quotidianes que t’ajudaran a mantenir unes dents belles i sanes. Si el que necessites és corregir petites imperfeccions, t’aconsellem acudir al teu odontòleg perquè t’orienti sobre els diferents tipus d’intervencions en el camp de l’odontologia estètica, una branca de la medicina dental moderna que permet corregir la majoria de defectes estètics de les dents. Un dels tractaments més recents en ortodòncia és, per exemple, el SimpliClear, realitzat a les clíniques Vitaldent, en què tant els brackets com els arcs són completament translúcids, perquè passin totalment desapercebuts, i que ofereix un rendiment biomecànic excel•lent. Aquest nou tipus d’ortodòncia pot corregir fins als casos més complicats i pot reduir el temps de tractament.

Vegem doncs com pots tenir cura de les teves dents, a casa, i quan és necessària la intervenció del dentista.

Per lluir una dentadura bonica, a més de sana, el primer que has de fer és preocupar-te per la higiene. Una bona neteja dental ajuda a prevenir la formació de placa bacteriana (capa que es forma sobre les dents, composta per saliva, bacteris i restes de menjar) responsable de l’aparició de càries i problemes en les genives (piorrea). Per això és tan important que et netegis les dents després de cada àpat, per evitar que els residus d’aliments i begudes arribin a danyar-los.

 

El fil dental o l’irrigador, grans aliats

La neteja interdental és bàsica. El 40% de la superfície dental es troba entre les dents i les restes de menjar provoquen la creació de biofilm, un ambient ideal perquè creixin bacteris, que podria crear mal alè i possibles infeccions en genives i ossos.

Així doncs, amb només el raspallat de dents, sense aplicar cap tipus de neteja interdental, estaríem realitzant una neteja bucal del 60% de la superfície dental, cosa que no resulta suficient per tenir una boca sana i cuidada.

Per això abans de passar al raspallat, la primera operació que has de portar a terme és la neteja de l’espai que hi ha entre les dents amb el fil dental. Existeixen diferents tipus de fil dental. Qui està recobert de cera, per exemple, està indicat per a les dents que estan molt junts. El fil no encerat és més pràctic per aquelles dents que tenen entre si un espai més gran.

Aquests fils estan formats per multifilaments que arriben a obrir-se com una xarxa, incloent al seu pas una superfície major.

Un dels materials més novedosos és el fil de goretex, un material molt resistent, que no s’esfilagarsa i que dóna molt bons resultats ja que penetra encara que l’espai entre dent i dent sigui molt petit. També hi ha fils dentals que incorporen fluor per obtenir una acció més intensa enfront de la càries.

Has d’utilitzar el fil dental de manera delicada, tensant-lo amb els dits, però evitant danyar les genives. Un cop inserit entre les dents has de desplaçar des de la geniva a la punta de la dent, arrossegant els residus, però sense fregar la dent en excés. Si l’utilitzes diàriament evitaràs l’aparició de càries entre les dents.

Si et disgusta l’ús de la seda dental pots recórrer als irrigadors, com l’AirFloss de Philips, que facilita la neteja entre les dents i l’eliminació de la placa. Aquest irrigador aplica un ràpid raig d’aire pressuritzat i microgotes d’aigua (o col•lutori) entre les dents a una velocitat de fins a 70 km/h expulsant d’entre les dents la placa i els bacteris. Aquest raig arriba a la zona interdental gràcies a un raspall guia en angle que assegura la màxima neteja fins i tot en les zones més difícils. El seu preu: 102,99 €.

 

El raspallat

Un cop hagis netejat la superfície entre una dent i un altre amb el fil, pots procedir al raspallat de tota la superfície dental. A la part dels queixals que utilitzes per mastegar, el moviment ha de ser en sentit horitzontal i de davant cap enrere, ja que es tracta d’una superfície còncava, on es diposita el menjar i la placa bacteriana.

Per netejar la part exterior de les dents (visible) i la interior (no visible), has de moure el raspall en sentit vertical de dalt a baix, des de la geniva a la punta de la dent. Evita el moviment invers perquè podries irritar la geniva i afavorir l’aparició de malalties periodontals. També pots netejar les dents amb un moviment rotatori, molt delicat, sobre l’arc dental.

Moure el raspall en sentit horitzontal del centre a l’interior de la boca pot arribar a danyar la dent. Per evitar aquests moviments que poden perjudicar les dents pots recórrer a raspalls elèctrics com el Trizone, que és el més nou d’Oral-B. Posseeix un capçal elèctric i dinàmic per arribar fins a les dents de més difícil accés, els seus filaments fixos i més curts, actuen sobre la superfície de les dents, protegint l’esmalt i els més llargs són els encarregats d’acabar amb la brutícia que es diposita als espais interdentals.

 

Com triar els productes per a la neteja bucal

Per escollir adequadament el dentifrici més adequat has de tenir en compte aquests quatre senzills consells:

1- perquè puguis triar correctament el dentifrici, el fil dental i el raspall que més et convenen has de seguir el consell del teu odontòleg o farmacèutic.

2- si les dents tenen una capa d’esmalt molt delicat, és millor que no utilitzis raspalls amb truges molt dures o dentifricis massa abrasius.

3- és possible, sense cap tipus de problema, utilitzar dentifricis blanquejants, que contenen substàncies específiques que blanquegen les dents. Pots adquirir-los a la farmàcia i combinar el seu ús amb els dentifricis convencionals, però no has de fer-los servir com a únic dentifrici.

4- d’altra banda, no és aconsellable l’ús de substàncies abrasives com ara el bicarbonat, suc de llimona o un altre tipus d’àcid, perquè ratllen i desgasten la superfície de l’esmalt.

El mercat ofereix diferents productes encaminats a netejar i, també, a combatre altres problemes dentals o tenir cura de les dents des de diferents enfocaments. Aquest és, per exemple, el cas del nou Pro • Expert, d’Oral-B, la formulació nova ofereix interessants beneficis, com per exemple que 12 hores després del raspallat la placa bacteriana es redueix fins a un 33%, les taques superficials es redueixen fins un 96% dins de les dues primeres setmanes, ajuda a reduir la inflamació de les genives i el sagnat, així com la sensibilitat tèrmica, ofereix protecció davant les càries, redueix la pèrdua de l’esmalt així com el mal alè i inhibeix la formació de tosca. El seu preu: 3,49 €.

Parlant ja de problemes més concrets, hi ha persones que tenen sensibilitat dental, pateixen punxades o dolor sobtat breu i agut, de vegades produït per la ingesta de begudes o aliments molt freds o sense causa aparent. Algunes pastes de dents van encaminades a millorar aquestes molèsties. Aquest és el cas de Sensodyne Repair & Protect, formulat amb una avançada tecnologia que crea una capa reparadora sobre la dentina exposada i a l’interior dels túbuls dentinals. Es tracta de la mateixa tecnologia que s’utilitza en el camp de la regeneració òssia. Aquest innovador component de fosfat de calci permet localitzar i reparar les zones sensibles, utilitzant els mateixos elements naturals de la dent. A més, incorpora una exclusiva tecnologia desensibilitzant que crea una capa reparadora sobre la dentina exposada, i que actua com a barrera efectiva i duradora contra el dolor que provoca la sensibilitat dental. El seu preu: 4,30 €

Un dels problemes que pateixen moltes persones és la síndrome de la boca seca. Es caracteritza per la reducció del flux salival, que produeix dificultats a l’empassar, en assaborir aliments i fins i tot malalties dentals com les càries. És una condició poc coneguda que pot provocar greus molèsties i alteracions orgàniques en els afectats. El dentifrici Xeristom ha estat especialment formulat per les persones que pateixen aquesta malaltia causada, generalment, per la ingesta de tres o més medicaments diaris. El seu preu: 5,90 €

Deixem de banda els problemes dentals, anem ara a les qüestions més estètiques, per exemple el color de les dents i la sensació de frescor. Dentiblanc Extrafesh és un tractament blanquejador formulat per a aquelles persones que volen aconseguir una sensació ultra refrescant en la seva higiene dental diària. Combat el mal alè, neteja i blanqueja l’esmalt sense danyar, retornant a les dents el blanc natural i prevenint la formació de placa i tosca. El seu complement és el Col•lutori Dentiblanc Extrafresh, una esbandida bucal que neteja a les àrees on el raspall no arriba, per a una higiene bucal més completa, per potenciar el blanc de les dents i deixar l’alè extra fresc. El seu preu: 8,30 €.

 

Cuida les teves dents

– Abans de procedir al raspallat és aconsellable netejar l’espai que hi ha entre les dents amb un fil dental. Has de fer-ho de manera delicada per evitar danyar les genives. Amb aquesta senzilla operació evitaràs l’aparició de càries entre les dents.

– Un correcte raspallat de les dents al matí, al anar a dormir i després de cada àpat ajuda a prevenir la formació de placa bacteriana, responsable de l’aparició de càries i problemes en les genives (piorrea). Els odontòlegs recomanen que la higiene bucal bàsica diària es complementi amb la irrigació dental.

– Raspalla les dents sense presses, durant uns 3 minuts, sense oblidar la part interior ni la superfície dels queixals.

– El moviment ha de ser rotatori, molt delicat, sobre l’arc dental o també de dalt a baix, és a dir, des de la geniva fins a la punta de la dent. Moure el raspall en sentit horitzontal del centre a l’interior de la boca pot arribar a danyar la dent.

– En casos de dificultat, el xiclet -sempre sense sucre- pot substituir el raspall.

– No parteixis amb les dents aliments durs com fruits secs, caramels, perquè pot fer malbé l’esmalt o provocar fractures.

– Revisa l’alimentació: reduir el consum de sucre i augmentar el de fruites que exerceixen una funció d’arrossegament de les restes d’aliments.

– Els dentifricis i raspalls eficaços i no agressius prolonguen la vida de l’esmalt.

– Els raspalls elèctrics, irrigadors orals i fil dental permeten accedir als espais on els raspalls tradicionals no arriben, assegurant una millor higiene bucal.

– Utilització diària d’un col·lutori sense alcohol

– Una altra raó per deixar de fumar: el consum de tabac augmenta el risc de pèrdua de dents.

– Realitza una visita de control al dentista cada any.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada