S’obre a no andorrans la direcció i el consell d’administració de l’INAF però no al president

El Govern ha aprovat, aquest dimecres, un projecte de llei per obrir el consell d’administració i la direcció de l’Institut Nacional de Finances (INAF) a persones de nacionalitat no andorrana, tal com ja va anunciar durant el Debat d’Orientació Política el cap de Govern, Toni Martí. El ministre portaveu, Jordi Cinca, ha detallat que l’única excepció serà el president del consell d’administració, que haurà de continuar sent andorrà. L’objectiu d’aquesta modificació és la necessitat que té l’organisme d’assumir noves competències fruit de l’Acord Monetari i pel fet que és un sector cada cop més globalitzat. De fet, la voluntat és que “en un període no gaire llarg es doblarà l’estructura” actual de l’INAF. Però a més, el ministre ha reconegut que aquest salt és compartit per tothom, i que els propis membres del consell d’administració, “després d’un any i mig duríssim” i molts d’ells portant molts anys assumint aquesta responsabilitat, “són els primers en demanar el relleu”. 

El projecte de llei aprovat pel Consell de Ministres modifica dos articles de la Llei de l’INAF del 2013, que fins ara fixava que els membres consell d’administració d’aquest organisme supervisor havien de ser majoritàriament andorrans (el president i vicepresident forçosament), i que el director general i la majoria de membres de la direcció també havien de ser nacionals. Amb la modificació, s’obre la porta a membres no andorrans, exceptuant el president del consell d’administració. 

El canvi respon a la necessitat d’adaptar l’estructura de l’INAF a les noves necessitats que té com a supervisor del sector financer, “un sector cada vegada més globalitzat”, i per poder assumir les noves competències que fixa l’Acord Monetari. En concret, Jordi Cinca ha indicat que, entre d’altres qüestions, haurà d’implementar el nou pla comptable del sector financer, la nova normativa de solvència, i millores en l’àmbit estadístic per poder fer arribar al Banc Central Europeu la informació que fixa l’Acord Monetari. 

Per aquest motiu, el ministre portaveu ha assegurat que cal que l’INAF es doti de personal més especialitzat, amb més experiència en l’àmbit internacional i amb coneixements més propis de la tasca de supervisió. I en canvi, ha reconegut que cada vegada es fa més difícil trobar aquests perfils en un mercat tant petit com és l’andorrà, i més tenint en compte que aquests càrrecs tenen unes incompatibilitats molt exigents. 

Cinca també ha admès que els actuals membres del consell d’administració també comparteixen la necessitat de fer aquest salt, i que són els primers en demanar el relleu, “després d’un any i mig duríssim” a causa de la crisi de BPA.

Finalment, el ministre ha dit que aquest canvi està pensat per dotar el supervisor de les millors capacitats possibles, però que en paral·lel també s’estan debatent altres mesures per reforçar-lo, com és la necessitat de disposar d’un recurs de darrera instància per tenir “una finestra de liquiditat permanentment oberta”, com tenen els bancs que estan supervisats directament pel Banc Central Europeu; o la possibilitat de formar part de l’FMI.

Text i foto: ANA

TOTES LES NOTÍCIES