Ski Andorra elaborarà una planificació de pistes i horaris en què és segur practicar esquí de muntanya

El  president d’Ski Andorra, Joan Viladomat, ha explicat aquest dimarts que la solució per garantir la seguretat de la pràctica de l’esquí de muntanya passa per elaborar una planificació per temporada fixant les pistes i els horaris en què no hi hagi màquines trepitjaneu treballant. Així, l’objectiu és que els amants d’aquest esport que entrenen de nit ho facin en les zones on es garanteix la seguretat per evitar accidents greus. “El que no volem és que els xofers de les màquines hagin d’assumir una responsabilitat que no els pertoca”, ha assegurat Viladomat, i per això ha explicat que estan treballant conjuntament amb el Govern i la Federació de Muntanyisme per disposar d’un reglament que reguli aquesta pràctica abans de final de temporada. La perillositat d’aquesta pràctica s’ha posat de manifest durant la jornada tècnica que ha organitzat Ski Andorra, on s’ha mostrat el funcionament dels cables que subjecten les màquines trepitjaneu, anomenats ‘troll’, que poden fer fins a 1.000 metres de llargària.

La perillositat de la pràctica de l’esquí de muntanya dins de les estacions d’esquí s’ha posat de manifest aquest dimarts durant la jornada tècnica que Ski Andorra ha organitzat per donar a conèixer el treball menys visible de Grandvalira i Vallnord. El responsable de màquines de Pal, Josep Maria Gelabert, ha explicat que l’element que genera més problemes de seguretat és el ‘troll’, el cable que subjecta les màquines trepitjaneu quan han de treballar en pendents importants, que té una llargada de fins a 1.000 metres i per tant és poc visible per als practicants d’esquí de muntanya que entrenen fora de les hores d’obertura de l’estació. A més, el cable té 4,5 tones de força i queda molt tensat, de manera que les estacions senyalitzen els punts d’ancoratge que disposen per evitar ensurts i que no es tornin a repetir accidents mortals com el que hi va haver el gener del 2014. “Cada nit trobo una quinzena de persones pujant, els expliques que és perillós i no hi ha manera, diuen que la muntanya és de tots”, ha assenyalat Gelabert.

Davant d’aquesta problemàtica, ja fa temps que Ski Andorra alerta de la necessitat de regular l’activitat, tenint en compte que ha passat de ser un esport minoritari a tenir “un creixement de dos dígits anuals”, i que aquest inici de temporada s’ha agreujat la problemàtica per l’absència de neu fora de les pistes.

El president d’Ski Andorra, Joan Viladomat, ha explicat que esperen finalment poder tenir enllestit un reglament abans que acabi aquesta temporada, que estan preparant conjuntament amb el Govern i amb la Federació de Muntanyisme. La solució passa per fer públic una planificació dels horaris i les pistes en què no s’estigui treballant amb màquines subjectades per cables, de manera que els practicants d’aquesta modalitat tinguin cada nit un espai on poder entrenar-se. Viladomat ha afegit que intentaran que la majoria de dies hi hagi llocs segurs a totes dues valls, i que la planificació, que es farà per temporada, es podrà consultar a la pàgina web de la FAM.

Viladomat ha recordat que les estacions d’esquí tenen l’ús privatiu del terreny públic, i que per tant qualsevol altra activitat ha de ser compatible amb la dels dominis, que són qui han de regular les activitats que s’hi duen a terme. Per tant, ha assegurat que actualment podrien prohibir l’esquí de muntanya dins dels dominis esquiables, però que aposten per fer un reglament que els avali perquè la seva voluntat no és sancionar. De fet, ha reconegut que “a tots ens agradaria que hi hagués autorregulació però s’ha demostrat que no funciona, perquè hi ha molta gent que pensa que la muntanya és de tots”.

Els responsables de les estacions han destacat que hi ha molta gent que no és conscient del perill que suposen aquests sistemes d’ancoratge, i demanen que es facin campanyes de sensibilització.

Text i foto: ANA

1 comentari

  1. Ben dit, mas vale prevenir que lamentar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.