Situació de les estacions catalanes i d’Andorra per al cap de setmana

L'estació d'Aransa, al sector del Fornell (@aransaesqui)
L’estació d’Aransa, al sector del Fornell (@aransaesqui / RàdioSeu)

Totes les estacions d’esquí nòrdic catalanes (Sant Joan de l’Erm, Tuixent-la Vansa, Lles de Cerdanya, Aransa, Guils-Fontanera, Tavascan i Virós Vallferrera) ja tenen obertes les seves àrees per a la pràctica de raquetes de neu, segons el butlletí de neu actualitzat de Tot Nòrdic.

Paral·lelament dues d’elles, Tuixent-la Vansa i Tavascan, també permeten als aficionats practicar esquí de fons, tot i que amb una superfície limitada, en espera que l’arribada de més nevades permeti obrir nous circuits. De moment, l’estació de la vall de la Vansa té condicionats 2,5 km, mentre que la del municipi de Lladorre ja disposa de 5,4 km marcats. Tot Nòrdic aconsella seguir la informació de cada estació, perquè hi pot haver novetats els dies vinents. D’altra banda, totes set estacions tenen oberts la resta de serveis turístics, com ara bar, restaurant, refugi, escola i lloguer.

Entre els usuaris que reben aquests dies les estacions de fons hi ha els alumnes de 3r i 4t primària, d’arreu del Pirineu, que participen en el programa Esport Blanc Escolar, que permet a tots els infants pirinencs conèixer de primera mà els esports de neu. El pla el tiren endavant el Departament d’Ensenyament i la Secretaria General de l’Esport de la Generalitat, conjuntament amb la Federació Catalana d’Esports d’Hivern, els consells comarcals, el Consell General d’Aran, els consells esportius i les estacions d’esquí. Enguany hi participen uns 2.400 alumnes d’una seixantena de centres de nou comarques de muntanya de Catalunya.

L’EBE, que està integrat a la matèria curricular d’educació física i en el marc del Pla Estratègic d’Esports d’Hivern de Catalunya, es duu a terme en horari lectiu i consta de vuit sessions: tres d’esquí nòrdic, tres d’esquí alpí i dos de surf de neu. El pressupost destinat a aquesta edició és d’uns 700.000 euros. Enguany  la presentació del programa s’ha fet a la Seu d’Urgell, aquest mes passat.

Mentrestant, les nevades dels darrers dies han permès a algunes de les estacions d’esquí alpí catalanes ampliar el nombre de pistes i remuntadors que tenen en funcionament. A la Cerdanya, Masella disposa a dia d’avui de 35 km oberts; i La Molina, 19, de manera que el domini Alp 2.500 suma 54 km oberts, amb un gruix màxim de neu que ha pujat fins als 55 centímetres. Al Pallars Sobirà, l’Alta Ribagorça i l’Aran, Espot i Boí Taüll segueixen oferint 16 km, mentre que Port Ainé en té 12, amb previsió d’obrir més pistes i amb gruixos al voltant dels 40 cm. I Baqueira Beret s’apropa al ple funcionament i ja té en marxa 153 km de pistes, amb un gruix que ha pujat fins als 150 cm, el més gran dels Pirineus ara mateix.Andorra

Al Principat, Grandvalira també ha ampliat l’àrea esquiable i ara té 123 km oberts i un màxim de 80 cm de neu. A Ordino Arcalís, el gruix ja arriba fins als 110 cm; i a Pal Arinsal, als 70 cm. Entre les dues estacions de les valls del nord sumen prop de 100 km de pistes en funcionament i, d’aquesta manera, l’oferta conjuntade Grandvalira Resorts ja arriba a data d’avui als 220 quilòmetres.

TOTES LES NOTÍCIES