Sis nedadors convocats per al clínic d’especialització en braça de l’entrenador José Bonal

Els joves nedadors andorrans amb els tècnics (FAN)
Els joves nedadors andorrans amb els tècnics (FAN)

Del 28 al 31 de març, Clara Galí (2010), Biel Cuen (2007), Arnau Segarra (2007), Aritz Moreno (2007), Max Suárez (2008) i Jan Font (2009); sis candidats, dos d’ells internacionals i quatre nedadors amb opcions de debut internacional en Andorra 2025; van ser convocats per la direcció tècnica d’Alfonso Maltrana i Pablo Prieto, per a fer una especialització de quatre dies a doble sessió sobre l’estil braça en el centre esportiu dels Serradells.

Impartida per José Bonal Pedrón, entrenador de l’espanyol centre de natació Petrer (CN Petrer), la formació ha estat una de les activitats emmarcades dins el pla per a afrontar la participació andorrana de la natació en els Jocs dels Petits Estats Andorra 2025.

Contràriament al que sembla, entre els quatre estils de la natació, la braça és el més difícil de dominar, ja que és un estil en què qualsevol desajust biomecànic, sense importar la seva subtilesa, perjudica el rendiment del competidor. La detecció i correcció dels moviments menys eficients no és un procés senzill i molt menys evident, que podria ser immediat, o prolongar-se en el temps, fins al punt de poder a afectar l’estat anímic de l’atleta.

Bonal, exnedador i bracista d’alt rendiment, és un experimentat entrenador alacantí amb més de trenta anys de trajectòria i una comprovada experiència en el treball amb grups d’alt rendiment en edat júnior. També és el pare del bracista Miquel Bonal, figura ascendent de la natació espanyola.

L’objectiu final de les accions del pla Andorra 2025, persegueix el desitjat salt qualitatiu que permeti una pujada homogènia del nivell dels competidors la pròxima generació. Contempla l’accés a recursos tècnics o tecnològics addicionals que facilitin la tasca d’entrenadors i la progressió dels atletes dels diferents grups d’entrenament de la federació. Les accions previstes inclouen, clínics o formacions dirigides per nedadors, exnedadors o entrenadors de primer nivell, com la impartida, a finals de gener, per l’exsincronista i medallista olímpica Alba Cabello.

Entre els efectes immediats es busca renovar la confiança individual i impulsar la motivació dels atletes abans de confeccionar l’equip nacional final que representarà Andorra en la competició continental de petits països europeus.

L’especialització ha coincidit amb la convocatòria que afectava 49 nedadors andorrans (18 alevins) de les categories aleví, júnior, infantil i absoluta de tots els clubs del país que es van concentrar al centre esportiu dels Serradells entre el període del 28 de març i el 5 d’abril. El nombre d’atletes convocats, puja fins a la xifra de 60, si se sumen les sincronistes de la doble concentració de natació artística que va treballar entre el centre esportiu (CEO) i el centre de tecnificació esportiva (CTEO) de la parròquia d’Ordino, durant el mateix període.

[do_widget id=category-posts-pro-64]