S’inscriu al Registre d’Instal·lacions Hidroelèctriques la primera minicentral a Arcalís

La minicentral d’Arcalís és la primera en quedar inscrita definitivament al Registre d’Instal·lacions Hidroelèctriques, tal com ha aprovat aquest dimecres el Consell de Ministres a proposta de la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó.

La inscripció de la minicentral d’Arcalís és el darrer pas necessari perquè l’empresa pugui iniciar les obres de la instal·lació en el termini previst de 18 mesos per entrar en funcionament.

La minicentral d’Arcalís va ser preinscrita al registre el 12 d’agost del 2015, com a resultat de la primera convocatòria realitzada pel Govern amb una potència de producció d’energia elèctrica de potència inferior a 500kW i connectades a la xarxa elèctrica. A més, el Govern va declarar el projecte d’interès nacional el 16 de desembre.

El 18 de febrer de 2016 l’empresa sol·licitant, Nord Andorrà, va demanar la inscripció definitiva de la minicentral, i en vista que compleix amb tots els requeriments, el Consell de Ministres ha aprovat inscriure-la definitivament.

Pel que fa a l’estudi d’impacte ambiental de la instal·lació, el Departament de Medi Ambient i Sostenibilitat ha emès un informe favorable, on destaca el fet que la minicentral aprofita una presa ja existent per a la innivació del domini esquiable d’Ordino Arcalís, i que l’aprofitament de l’aigua per a la innivació tindrà prioritat vers l’aprofitament energètic. A més, l’estudi indica que la central funcionarà a un rendiment inferior i variable en funció del cabal del riu i del cabal de reserva que calgui mantenir.

Quant a la vigilància de la qualitat del riu, l’estudi indica que l’estat ecològic és bo i és l’hàbitat de diverses espècies protegides a nivell nacional i internacional. Així, l’empresa realitzarà un seguiment de l’estat ecològic del riu durant el funcionament de la instal·lació, i el Govern podrà adoptar les mesures que siguin necessàries per a la conservació i la preservació del medi aquàtic.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.