espotEl  ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, i la presidenta de la Comissió Legislativa d’Afers Socials, Sílvia Bonet, han presentat aquest dimarts l’inici dels treballs per a l’elaboració del Llibre Blanc de la Igualtat, amb la participació de la secretària d’Estat d’Afers Socials i Ocupació, Ester Fenoll, de la vicepresidenta de la Comissió Legislativa d’Afers Socials, Patrícia Riberaygua, i d’altres consellers generals que formen part d’aquesta Comissió. Durant l’acte, al qual ha donat la benvinguda la subsíndica general, Mònica Bonell, s’ha exposat quin serà el procés d’elaboració del text, del qual derivarà posteriorment la Llei d’Igualtat.

En la seva intervenció, el ministre Espot ha refermat la clara voluntat de recopilar informació sobre la situació real en matèria d’igualtat existent a Andorra i, a partir d’aquí, dissenyar una estratègia per promoure des del Govern, el Consell General i la resta d’institucions públiques del país, la cultura de la igualtat, així com legislar en aquesta matèria.

Pel seu cantó, la presidenta de la Comissió Legislativa d’Afers Socials ha recordat que, el 15 de gener del 2015, el Consell General va acordar d’impulsar l’elaboració d’un Llibre Blanc de la Igualtat, amb el suport del Govern i la col·laboració de l’Institut d’Estudis Andorrans. Aquest acord va ser fruit d’un seguit de reunions de gènere que van tenir lloc la legislatura passada, a partir del febrer del 2013, amb la participació de tots els grups parlamentaris. L’objectiu d’aquestes reunions era analitzar la situació de les dones a Andorra i establir propostes per corregir la discriminació de gènere.

La mateixa Comissió Legislativa d’Afers Socials, arran d’aquestes reunions, va decidir ampliar l’abast de l’acord per tal de donar resposta no només a les desigualtats per raó de gènere, sinó a totes les situacions de desigualtat o discriminació presents a la nostra societat. El Llibre Blanc de la Igualtat i la Llei posterior volen incidir en l’eradicació de les discriminacions de gènere, que afecten el 50% de la població, però també de les altres discriminacions que puguin patir les diferents persones i col·lectius, com ara la gent gran, els infants i els joves, les persones amb discapacitat, el col3lectiu LGTBIQ o les persones immigrants.

Amb l’acte d’avui comença la materialització d’aquesta iniciativa, de forma conjunta entre el Ministeri d’Afers Socials, Justícia i Interior i la Comissió Legislativa d’Afers Socials, a través d’un organització que es vol participativa. Així, s’ha decidit crear un Consell Expert, amb representants del Govern i del Consell General, que farà el seguiment i validarà les propostes i el document final, i una Taula Transversal de Treball on hi haurà representades totes les associacions vinculades amb les persones o els col·lectius que són objecte d’anàlisi en l’elaboració del Llibre Blanc de la Igualtat.

Mònica Geronès serà l’assessora experta en matèria d’igualtat que s’inclou en l’equip de treball del Consell Expert així com en la Taula Tranversal de Treball. Geronès compta amb una àmplia experiència en temes d’inclusió, d’igualtat i de no discriminació havent desenvolupat tasques de responsabilitat en aquesta matèria a la Generalitat de Catalunya.

Foto: SFG

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada