Les intervencions arqueològiques dels darrers anys al Dolmen de la Llosa, dirigides per l’empresa ReGiraRocs i realitzades amb l’ajuda de voluntaris, han permès desenterrar un megàlit de 3800 anys d’antiguitat inèdit als pirineus. Situat al poble de Bescaran, dins el municipi de Valls de Valira, a la comarca de l’Alt Urgell, aquesta sepultura prehistòrica havia passat desapercebuda soterrada i oculta entre la vegetació fins que el 2015 es van iniciar els treballs arqueològics per al seu estudi, conservació i difusió.

La campanya de l’any passat va confirmar la presència d’un corredor per accedir, des de l’exterior, a la cambra sepulcral situada a l’interior del túmul de pedra. Una troballa insòlita ja que mai abans s’havia documentat una estructura similar en aquesta zona. Alhora, la descoberta de nombrosos artefactes de bronze, os i pedra va revelar l’excepcionalitat dels aixovars que acompanyaven els difunts. Entre aquests destaquen un anell de bronze i uns peculiars elements d’adorn en espiral del mateix material. També són sorprenents les denes d’os i pedra provinents de diversos collarets i un estrany objecte en os, la utilitat i sentit del qual, encara és desconegut.

Aquest any, entre el 31 de juliol i el 20 d’agost, l’EMD de Bescaran ha encarregat a l’empresa ReGiraRocs, una nova intervenció arqueològica per conèixer i promoure el seu patrimoni. Enguany està previst aixecar la coberta caiguda per esclarir si a sota segellada hi ha una cambra sepulcral annexa a la principal amb restes intactes. Els treballs preveuen restaurar aquesta gran llosa i consolidar l’estructura per a garantir la correcta visita del monument.

Com en els darrers anys, la voluntat del EMD de Bescaran i de ReGiraRocs és que la intervenció no només sigui un projecte de recerca sinó també un incentiu

turístic i social pel territori així com una activitat innovadora dins l’oferta de l’estiu. Per aquest motiu, la intervenció està oberta a la participació de tothom qui es vulgui engrescar a sumar esforços en un projecte que agermana l’oci i la recerca científica més autentica.

Amb l’afany de potenciar el patrimoni arqueològic com un atractiu turístic, durant el període en el que duri la intervenció, es realitzaran visites guiades gratuïtes al jaciment, en les que els mateixos arqueòlegs donaran a conèixer als visitants l’experiència d’una excavació arqueològica en directe i els faran descobrir els rituals funeraris i les novetats del món megalític a través de les troballes realitzades en els darrers anys. Un cop concloguin els treballs ReGiraRocs seguirà oferint visites guiades a tarifa reduïda, amb reserva prèvia al numero de telèfon +376392436, per tots aquells que vulguin gaudir del magnífic patrimoni que custodia aquest territori.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada