La ministra de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, ha inaugurat aquest migdia la nova escenografia instal·lada al vestíbul de l’edifici administratiu del Govern.

S’hi exposa íntegrament el document que el lingüista i gramàtic més il·lustre català, Pompeu Fabra, va testar a Sant Julià de Lòria el 27 de novembre de 1947, uns mesos abans de la seva mort, el 25 de desembre de 1948, per tal que el document que recollia les seves últimes voluntats pogués estar redactat en llengua catalana. Es tracta d’una còpia escanejada del document original, de molt alta densitat, que reprodueix fins i tot els accidents del paper, per la qual cosa tant el valor documental com el sentimental del text romanen gairebé intactes. Aquesta exposició s’emmarca en una doble commemoració al voltant de la figura i l’obra de Pompeu Fabra: la celebració dels 150 anys del seu naixement i el centenari de la publicació de la Gramàtica catalana.

El consentiment dels hereus del lingüista català ha estat essencial per a l’exhibició del testament complet, i així ho ha destacat i agraït en la seva intervenció, Olga Gelabert. La ministra també ha ressaltat la col·laboració oferta per la Cambra de Notaris d’Andorra, per haver permès l’emissió d’una còpia notarial del text. Actualment, els textos romanen als arxius d’aquesta Cambra de Notaris fins que expirin els 100 anys requerits perquè els documents puguin sortir a la llum pública sense restriccions.

A banda del testament, l’escenografia també exposa dos exemplars de la primera i de la segona edició del Diccionari de Pompeu Fabra, prestats pel col·leccionista, Robert Basart, també present a l’acte d’avui. A la primera edició hi apareixen manuscrites totes les esmenes que es recullen en la segona. L’escenografia del vestíbul té continuïtat a l’exterior de l’edifici administratiu del Govern, on s’han instal·lat uns plafons que complementen l’exposició dedicada a Pompeu Fabra. Entre altres informacions, s’indica que la tercera edició del seu Diccionari es va publicar, almenys en part, a Andorra la Vella l’any 1962.

L’homenatge que Andorra ret aquest any a Fabra tindrà dos elements més: l’emissió al juliol d’un segell commemoratiu per part dels Correus espanyols dins la col·lecció andorrana, i una jornada de conferències, el proper 18 de setembre, a la sala d’actes del Comú d’Escaldes-Engordany, que comptarà amb la presència, entre d’altres experts, del comissari de l’Any Fabra, Jordi Ginebra, que avui també ha assistit a la inauguració.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada