S’inaugura la 35a Universitat d’Estiu d’Andorra sota el títol “Els valors: passat i futur”

Foto:SFGA/CEsteve

El cap de Govern, Antoni Martí, ha inaugurat aquesta tarda la 35a Universitat d’Estiu d’Andorra (UEA) centrada en “Els valors: passat i futur”. L’acte també ha comptat amb la presència del ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover.

Al llarg de 3 dies el Centre de Congressos del Comú d’Andorra la Vella acollirà 8 conferències impartides per reconeguts investigadors i especialistes d’àmbits diferents que abordaran un tema tan essencial com intangible: els valors. Fins el pròxim dijous també se celebraran 4 debats posteriors a les ponències, moderats pel sociòleg, Michel Wieviorka, que permetran al públic tenir una visió clara i inclusiva d’aquesta realitat complexa.

En la seva intervenció, Antoni Martí, ha destacat la contribució que l’evolució dels valors ha tingut en la societat andorrana i el seu desenvolupament: “l’evolució del nostre país no s’entén sense una evolució dels valors el que el sustenten”, ha exposat Antoni Martí, que també ha ressaltat que els valors de la solidaritat i del respecte a la diversitat són els que fan possible la cohesió de la societat andorrana.

El cap de Govern també s’ha referit a la necessitat de mantenir un equilibri dels valors i els principis per dibuixar el futur de les societats, i quedar així al marge de les posicions extremes, com poden ser, “una globalització deshumanitzada i el d’un proteccionisme egoista i cec “, ha ressaltat Antoni Martí. A Andorra, segons el cap de Govern, també cal trobar un equilibri entre la globalització i el localisme, un equilibri que només es podrà construir des d’uns determinats valors.

El programa de la primera jornada de la UEA ha comptat amb dos conferències. La primera “Mobilitat, arrelament i cosmopolitisme” ha anat a càrrec de l’historiador, François Chaubet, que ha donat les claus per entendre l’origen d’aquestes sinergies globals. Chaubet és professor d’història contemporània a la Universitat de Nanterre – París Oest. Posteriorment, s’ha celebrat la ponència “Mitjans de comunicació, opinió, valors”, a càrrec del sociòleg especialista dels mitjans, Jean- Marie Charon. En ella s’han abordat les transformacions en curs i els perills que cal tenir en compte a l’hora de seleccionar la informació que permet fonamentar l’opinió. Jean-Marie Charon és investigador associat en sociologia a l’Escola d’Alts Estudis en Ciències Socials (Institut Marcel Mauss).

Demà el programa es reprendrà a les 18 hores i inclou 2 conferències i 1 debat final a les 20 hores: “Valors i construcció de l’individu”, a càrrec de la psicòloga, Edith Goldbeter-Merinfeld; seguida de la ponència “Quins valors per a quina societat?” impartida pel politòleg Joan Subirats.

Dimecres també s’han programa 2 conferències i 1 debat final a les 20 hores: “Educació i valors” a càrrec del psicopedagog, Rafael Bisquerra, i finalment s’escoltarà la conferència del matemàtic i filòsof, Javier Echeverría Ezponda, centrada en “Valors i era digital”.

Finalment, el dijous, darrer dia de la Universitat d’Estiu d’Andorra, també s’impartiran 2 conferències a partir de les 18 hores i debat a les 20 hores. La primera ponència “Una convergència generacional dels valors?” anirà a càrrec del sociòleg, Olivier Galland. Posteriorment, l’antropòloga Bernadette Puijalon, parlarà de les paradoxes d’envellir. Respecte al programa inicial, no se celebrarà la conferència prevista inicialment per part de la psicòloga, Nicole Aubert, ja que finalment no podrà participar a la UEA.

El ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, clourà la 35a Universitat d’Estiu d’Andorra el dijous a les 20.45 hores. Abans s’hauran exposat les conclusions d’aquesta setmana de reflexió. Com és habitual, les conferències són obertes a tothom, gratuïtes i amb servei d’interpretació simultània.

TOTES LES NOTÍCIES