S’inaugura al CIAM l’exposició sobre les molleres d’Andorra

El ministre de Turisme i Medi Ambient, Francesc Camp, ha participat aquest divendres a la inauguració de l’exposició Les molleres d’Andorra, ubicada al Centre d’Interpretació de l’Aigua i del Madriu (CIAM) d’Escaldes-Engordany. La presentació s’ha fet amb motiu del dia internacional de les zones humides, que se celebra aquest dissabte 2 de febrer.

Camp ha assenyalat que l’exposició ha de servir per ajudar a divulgar la riquesa del medi natural andorrà i que tant les persones del país com els turistes prenguin consciència d’aquest fet. El titular de Medi Ambient ha explicat que amb l’entrada en vigor l’any passat del Conveni de la Unesco relatiu a les zones humides d’importància internacional (conveni de Ramsar) el Principat “va pujar un nivell en la protecció de les zones humides”. Camp ha explicat que cal continuar avançant en la matèria de la mà dels comuns competents en aquest àmbit.

El representant de l’àrea de medi aquàtic i infraestructures del departament de Patrimoni Natural Josep Maria Naudí ha explicat que, un cop incloses a la llista de zones humides protegides les del parc natural del Sorteny, actualment es treballa en la inclusió de les molleres del Madriu. Naudí ha concretat que Andorra compta amb unes 2.000 zones humides, de manera que amb la inclusió progressiva d’aquestes a la llista es podrà realitzar un seguiment i una gestió encara més acurats.

L’exposició sobre les molleres d’Andorra o patamolls dóna a conèixer aquests terrenys inundats d’aigua de manera permanent o temporal i colonitzats per una vegetació higròfila, on en el sòl s’hi acumula matèria vegetal que, per la seva descomposició lenta, forma el que s’anomena com a torba.

En el cas d’Andorra, a les molleres de muntanya l’aigua nega el terreny tot l’any o durant llargs períodes, de manera que aquestes condicions tan especials fan que s’hi desenvolupi una fauna i una flora molt específiques i de gran valor patrimonial. La seva raresa i fragilitat i la poca extensió que ocupen fan molt valuoses aquestes zones.

La mostra també vol conscienciar sobre la protecció de les molleres amb recomanacions com seguir els camins marcats i no franquejar cap tanca, no collir plantes ni destorbar els animals i no llençar brossa a la natura.

TOTES LES NOTÍCIES