L’Aeroport de Lleida-Alguaire, seguint el programa establert per Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) al Pla d’Emergències Aeronàutiques de Catalunya AEROCAT, ha realitzat avui un simulacre per comprovar la implantació del seu Pla d’Autoprotecció i posar a prova la coordinació dels diferents equips operatius en la gestió d’una gran emergència.

L’exercici ha consistit en la simulació d’accident d’una aeronau A320 en el moment d’enlairar-se. Amb l’impacte, l’avió es parteix en dos i s’incendia, afectant el foc molt més a una de les parts. De la cinquantena d’ocupants de l’avió, la majoria dels quals de nacionalitat anglesa, 11 han patit ferides de diversa consideració, una trentena han resultat il·lesos i 5 d’ells han mort.

Posteriorment a l’activació de l’alarma des de la torre de control, han arribat els mitjans aeroportuaris per realitzar la primera intervenció i s’ha activat el Pla d’Emergències per accident d’aeronau de l’aeroport. Al mateix temps, Protecció Civil de la Generalitat ha activat el Pla Especial per a Emergències Aeronàutiques de Catalunya AEROCAT.

Al lloc de l’accident s’ha habilitat un Centre de Comandament Avançat (CCA) per a la coordinació i seguiment de les actuacions de totes les unitats operatives.

Els Bombers de la Generalitat han participat a les tasques d’extinció de l’incendi i han rescatat a les víctimes, les quals han traslladat a l’Àrea Sanitària organitzada pel Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM).

En total, han participat a l’exercici una trentena de Bombers amb deu vehicles en dos grups: el primer format per sis vehicles dels parcs de Bombers més propers: dues Bombes Nodrisses Pesants (BNP), una Autoescala Automàtica (AEA), un Furgó de Salvaments, una Bomba Rural Pesant (BRP) i una Unitat de Personal i de Càrrega (UPC), on hi ha anat el cap de sector. El segon format per dos BRP més i una UPC, amb el cap de guàrdia, a més del Punt de Trànsit. S’han mobilitzat bombers dels parcs de Lleida, Balaguer, Almacelles, Almenar, Mollerussa i dels serveis centrals de la Regió d’Emergències.

L’aeroport d’Alguaire és l’únic aeroport de Catalunya que disposa d’un parc permanent amb efectius dels Bombers de la Generalitat de Catalunya que tenen la competència d’actuació en qualsevol emergència a l’interior de les instal·lacions.

Per part dels Mossos d’Esquadra hi han participat fins a vint efectius, entre ells agents de la Divisió de Policia Científica, que han col·laborat amb la Guàrdia Civil en les tasques d’identificació dels cadàvers. Mossos d’Esquadra han activat també la Unitat de Mitjans Aeris, amb un helicòpter, per garantir i assegurar la reserva de l’espai aeri i l’emissió i gravació d’imatges des de l’aire, amb l’objectiu de facilitar la resolució de l’emergència.

D’altra banda hi han participat diversos serveis de Mossos d’Esquadra de la Regió Policial de Pirineu Occidental: membres de la sala regional de comandament així com efectius de trànsit, que s’han encarregat de garantir l’arribada i sortida ràpida dels serveis d’emergència i restringir l’accés a la zona afectada. També s’han activat efectius de l’ARRO, per donar suport a les tasques de control perimetral.

En el simulacre també hi han treballat mossos de seguretat ciutadana de la comissaria de Segrià, exercint la interlocució i coordinació a nivell operatiu amb la resta de grups actuants així com les tasques habituals d’un servei ordinari a l’aeroport. Un cop iniciada l’emergència han assumit les primers accions i posteriorment han establert i gestionat el punt de trànsit. A més, és competència seva custodiar i garantir la seguretat a la sala de familiars, on han dut a terme la filiació de les persones concentrades, les quals han esperat en aquest espai fins rebre informació de l’estat dels seus parents accidentats. Un membre de la comissaria de Segrià ha fet d’enllaç a la sala d’il·lesos, que és competència de la Guàrdia Civil.

En l’equip d’ordre també hi ha participat la Guàrdia Civil, amb 32 efectius i 13 vehicles, com a responsable de la seguretat de l’aeroport en el costat aire. La Guàrdia Civil ha treballat en el control d’accés i sortida dels equips d’emergència a la zona de les pistes, l’accés a l’àrea de l’accident, i han col·laborat en les tasques d’aixecament de cadàvers.

El cos de Policial Nacional també ha intervingut a l’exercici amb 4 efectius i 1 vehicle, i la Guàrdia Urbana de Lleida amb 4 efectius i 2 vehicles.

El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha desplaçat al lloc 26 professionals i 10 unitats: 4 ambulàncies de Suport Vital Bàsic (SVB) amb 2 tècnics en transport sanitari a cadascuna; 2 de Suport Vital Avançat (SVA) amb un metge, un infermer i un tècnic en transport sanitari a cada ambulància; 2 Vehicles d’Intervenció Ràpida (VIR) amb un comandament territorial a cadascun, i 2 ambulàncies de transport col·lectiu, amb un TTS a cadascuna.

Per completar el dispositiu també hi ha participat un equip de 6 psicòlegs, un metge i una infermera del CAP.

Un cop realitzada la recepció dels ferits, el SEM ha procedit a fer el triatge segons la gravetat, valoració i assistència abans de traslladar-los a l’hospital més adient segons la seva patologia.

L’Institut de Medicina Legal de Catalunya ha participat en el simulacre liderant el Grup de Medicina Legal i Forense, amb deu especialistes, entre metges forenses i tècnics de la divisió de Lleida, conjuntament amb efectius de la Divisió de Policia Científica dels Mossos d’Esquadra.

Han realitzat els aixecaments dels cadàvers de les víctimes a l’epicentre de l’accident. Per aquesta tasca, s’han encarregat de documentar in situ totes les mostres i de manera normalitzada les restes i cossos, descrivint tots i cada un dels detalls, ferides i trets identificadors (cicatrius, tatuatges…) de cadascun d’ells, tasca que requereix de la coordinació amb la policia científica.

L’altra actuació ha consistit en l’obtenció de dades antemortem per part dels familiars: característiques i trets diferenciadors dels seus suposats familiars així com mostres per a contrastar la seva identitat. D’aquesta manera, el grup de treball, format per forenses de l’IMLC i agents de la Policia Científica de Mossos d’Esquadra, s’ha encarregat de la identificació de les víctimes mortals, així com dels objectes que hi estaven relacionats, mitjançant una sectorització de la zona, la presa de fotografies i la recollida de mostres.

Protecció Civil de la Generalitat, responsable del Grup Logístic en el qual també hi participa la Creu Roja de Catalunya, ha participat al simulacre amb 5 efectius, incloent els membres de l’operativa territorial, i 2 vehicles.

La Creu Roja hi ha participat amb 9 efectius i tres vehicles: una ambulància de Servei Vital Bàsic i dues furgonetes de transport de persones per traslladar els il·lesos. Entre els efectius hi han treballat membres de l’Equip de Resposta Immediata en Emergències d’Intervenció Psicosocial, entre ells una psicòloga, i socorristes per atendre els familiars dels ferits i les persones il·leses. A més, han aportat figurants.

L’Aeroport de Lleida-Alguaire (Aeroports de Catalunya) ha participat al simulacre amb el director de l’aeroport que dirigeix el Pla de l’aeroport, la direcció d’operacions i la direcció de manteniment; a més de 2 tècnics al CECOA que és on es rep i transmet l’alarma inicial i es fan els diversos avisos interns i externs.

També hi han participat una cinquantena de persones més entre elles personal de handling, manteniment, navegació aèria, seguretat privada i del Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat).

En total, a l’exercici hi han participat més de 200 persones, entre elles uns 150 efectius dels diversos cossos d’emergències, més una seixantena de voluntaris que han fet de figurants.