S’impulsa la redacció d’un planejament conjunt per als municipis de l’embassament de Rialb

La Comissió de Política Territorial i d’Urbanisme de Catalunya (CPTUC) ha encarregat aquest dimarts l’inici de la redacció del Pla director urbanístic (PDU) de l’embassament de Rialb. El nou planejament posarà en valor l’entorn natural del pantà per dinamitzar turísticament la zona i posarà les bases per a un planejament supramunicipal que generi activitat econòmica als municipis de l’entorn d’aquesta infraestructura hidràulica.
 
L’embassament, que va entrar en servei l’any 2000, va suposar un canvi radical per als municipis del seu voltant, afectats en aquell moment per dinàmiques demogràfiques i econòmiques negatives. El 2008 es va crear el Consorci Segre Rialb, format per la Diputació de Lleida i pels ajuntaments de Baronia de Rialb, Ponts, Tiurana (Noguera), Bassella, Oliana i Peramola (Alt Urgell). El Consorci té com a finalitat la promoció turística i el desenvolupament econòmic d’aquests municipis i és qui ha sol·licitat la redacció d’un PDU.
 
Ordenació, protecció de la natura i turisme
 
El Pla director crearà el marc adequat per dinamitzar econòmicament tant la làmina d’aigua com la seva àrea d’influència, compatibilitzant-ho amb els valors ambientals i paisatgístics i amb la previsió de les infraestructures necessàries.
 
En concret, el PDU:
 
·         Plantejarà una ordenació urbanística que asseguri l’equilibri territorial.
·         Ajustarà i delimitarà amb detall els espais oberts.
·         Precisarà les estratègies de desenvolupament urbanístic.
·         Identificarà els equipaments existents i reservarà el sòl necessari per als nous.
·         Ampliarà la protecció d’espais i elements d’interès natural, la millora dels recursos fluvials i dels boscos i vetllarà per la recuperació de la vegetació de ribera.
·         Definirà una xarxa patrimonial i de paisatge per contribuir a la seva preservació i difusió.
 
 
Modificació del PDU del Pallars Sobirà
 
La CPTUC també ha donat llum verda a l’inici de la modificació del PDU del Pallars Sobirà, que es va aprovar el 2008 i tenia com a horitzó temporal el 2026. Aquest PDU abasta els 15 municipis de la comarca: Alt Àneu, Esterri d’Àneu, la Guingueta d’Àneu, Espot, Llavorsí, Tírvia, Vall de Cardós, Esterri de Cardós, Alins, Lladorre, Farrera, Rialp, Sort, Soriguera i Baix Pallars. El Pla és un instrument de coordinació del planejament de tots aquests ajuntaments des d’una òptica supramunicipal.
 
El Departament de Territori i Sostenibilitat modificarà el PDU, entre d’altres, per estudiar l’edificabilitat assignada a l’estació d’esquí d’Espot i per ordenar la regulació de les bordes, com també regular diferents aspectes vinculats als espais oberts i als edificis patrimonials, entre d’altres.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.