Simone Origone conquereix a Grandvalira el seu desè Globus de Cristall de KM Llançat

Grandvalira ha estat escenari aquest cap de setmana de la consecució del desè Globus de Cristall d’esquí de velocitat (KM Llançat) per part de Simone Origone. A la pista Riberal de Grau Roig, l’esquiador italià ha engrandit la seva llegenda en l’esport sense motor més ràpid del món, en guanyar la Copa del Món FIS per desena vegada.

Origone arribava a Andorra empatat amb l’austríac Manuel Kramer com a líder i tots dos tenien opcions de ser campions. L’italià va vèncer a la prova disputada divendres, amb una velocitat màxima de 192,56 km/h, i Kramer va quedar 5è. Finalment, dissabte en va tenir prou amb una cinquena posició (183,98), atès que el seu rival no va passar del novè lloc (181,94). Així, Origone ha sumat a la classificació final 925 punts, i Kramer, 854. El tercer lloc ha estat per al vigent campió mundial, el francès Bastien Montes: l’esquiador pirinenc de l’SC Gavarnie ha sumat 593 punts.

A banda d’aquests deu Globus de Cristall -el primer el va obtenir el 2004-, el palmarès de Simone Origone, nascut a la vall d’Aosta el 1979, també inclou cinc Campionats del Món i 78 podis en Copa del Món, entre ells 35 victòries i 24 segons llocs. Amb una millor marca de 252,98 km/h, va ser l’esquiador més ràpid del món fins l’any 2016, quan el va superar precisament el ser germà Ivan Origone, que va arribar fins als 254,95 km/h, la màxima velocitat sobre esquís de la història.

Victòria de Philipe May i Celia Martinez a l’última prova

En aquesta última competició masculina de la temporada, la victòria va ser per al suís Philippe May (185,68), seguit dels francesos Simon Billy i Bastien Montes. May és el posseïdor del rècord de velocitat d’Andorra, després que l’any passat va fregar els 200 per hora a la pista Riberal.

Pel que fa al rànquing femení, la també italiana Valentina Greggio ha conquerit la que ja és la seva quarta Copa del Món consecutiva, després que el 2015 va obtenir el seu primer títol. Des de llavors, Greggio ha guanyat pràcticament totes les competicions en què participa, inclosos els Mundials de 2015 i 2017. Enguany ha vençut en 9 de les 10 proves disputades, entre elles la primera programada a Grandavalira, on ja arribava com a campiona matemàticament. Finalment ha sumat 960 punts al rànquing.

La francesa Celia Martinez (SC Gavarnie) ha estat la guanyadora de l’última prova (amb 181,61 km/h), aquest dissabte, i ha quedat subcampiona, amb 790 punts. El tercer lloc final ha estat per a la seva germana, la també pirinenca Clea Martinez, amb 315.