Signatura del contracte de cessió del fons Josep Maria Esclusa Isus a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell

El  passat dimarts 19 de setembre de 2017, el president del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, el senyor Jesús Fierro i la senyora Maria Teresa Esclusa varen signar el contracte de cessió en comodat del fons Josep Maria Esclusa Isus. El contracte formalitza tant la cessió i custòdia del fons com la utilització de la seva documentació amb finalitats d’investigació, recerca i difusió per part de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell.

El fons, que ha anat ingressant paulatinament a l’Arxiu Comarcal entre els anys 2011 i 2016, es troba integrat per 6.643 unitats documentals distribuïdes en 1.012 positius paper en blanc i negre, 865 diapositives (color), 5.750 negatius fotogràfics en diferents formats (principalment 6×6 i pas universal), 1 casset, 12 documents en paper, 2 llibres i 1 retall de diari.

L’abast cronològic predominant de la documentació cobreix el període comprés entre les dècades de 1950 a 1990, aproximadament. A data de la signatura del present contracte, un 92% de la documentació ja es troba digitalitzada i s’ha lliurat una còpia a la seva propietària, la senyora Teresa Esclusa. La finalització del procés de digitalització està previst abans de la segona quinzena del mes de novembre de 2017.

Josep Maria Esclusa (Castellciutat, 1924 – la Seu d’Urgell, 2004) va estudiar al col·legi de la Salle de la Seu d’Urgell i va dedicar la major part de la seva vida professional al servei de la Cooperativa Cadí (1944-1989). Destacà en el terreny de les seves aficions per ser una persona polifacètica que el portà a cultivar la pintura, el dibuix, l’escultura i la música però on veritablement va excel·lir va ser en el camp de la fotografia dedicació que el portà a formar part de la històrica Agrupación Fotográfica Seo de Urgel.

És precisament la seva passió per la fotografia el motiu pel qual el fons Josep Maria Esclusa ha esdevingut una de les agrupacions documentals en aquest terreny més importants de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell des del punt de vista del seu contingut i la més important des de la perspectiva de la seva qualitat artística. La rellevància del conjunt documental rau en factors com l’àmplia distribució geogràfica dels motius fotografiats que abasten la Seu d’Urgell, principalment, però també molts altres nuclis i àrees geogràfiques d’interès de la comarca i de la resta del Pirineu; una variada i rica temàtica que inclou espais urbans -com carrers, edificis, empreses, monuments, fires i mercats, principalment de la Seu d’Urgell-, retrats de persones i de grups de diferents col·lectius i classes socials -primeres comunions, amics, enllaços matrimonials, eclesiàstics, etc- o elements rurals i etnològics -paisatges, pobles, utillatge, oficis, indumentària, etc; una qualitat fotogràfica excepcional que el va fer mereixedor de l’atorgament de diferents premis tant a nivell individual com en la seva condició de membre de l’extinta Agrupació Fotogràfica de l’Alt Urgell i, finalment, representa una font inqüestionable per a l’estudi d’aspectes, no exclusivament però sí de forma destacada, com el despoblament, la transformació de l’Església després del Concili Vaticà II, la transició de la vida rural a la modernitat, els canvis en el paisatge motivats pels canvis tecnològics, les comunicacions i les formes de producció, etc.

En vida, les imatges de Josep Maria Esclusa han il·lustrat en solitari o en col·laboració amb altres fotògrafs com Manel Duat un nombre destacat de publicacions com es el cas, per exemple, dels programes de la Festa Major de la Seu d’Urgell, fulletons i articles turístics sobre l’Alt Urgell així com llibres especialitzats de temàtica diversa com alguna de les memòries de la PEUSA (1989). Des de l’ingrés de la documentació a l’Arxiu Comarcal, a partir de l’any 2012 i a l’espera de la realització d’una gran exposició temàtica prevista pel mes de setembre de 2018, alguna de les seves imatges s’han utilitzat puntualment en exposicions (La Seu d’Urgell today & before, 2013) o bé en publicacions relatives a la Cooperativa del Cadí (Domènec Moliné Nicola. Els seus escrits i la Cooperativa del Cadí, 2015), la producció de formatge (Muntanyes de formatge, 2016) o retrospectives fotogràfiques sobre la Seu d’Urgell (La Seu d’Urgell. Recull gràfic 1879-1974, 2015).

D’altra banda, la qualitat artística de l’obra fotogràfica de Josep Maria Esclusa l’ha fet mereixedor de diversos premis i guardons entre els quals destaca el de la I Biennal de Fotografia de Barcelona de l’any 1985 atorgat per un prestigiós jurat integrat per l’arquitecte Oriol Bohigas, el poeta Joan Brossa i el fotògraf Francesc Català Roca.

(Foto: Julio Quílez)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.