La plataforma ciutadana Sí als nostres drets, en defensa de la despenalització de l’avortament en els tres supòsits mínims, ha presentat, aquest dilluns, el manifest que oferiran per signar a tots els ciutadans que hi vulguin donar suport. Els portaveus de la plataforma, Mònica Codina, Bernat Escoda i Anna Dolsa, han donat per fet que la proposició de llei presentada pel PS no prosperarà i que aquesta legislatura no es podrà despenalitzar l’avortament, i per això volen copsar el posicionament de la ciutadania. Tot i que no tenen intencions polítiques ni volen contactar amb els grups parlamentaris, sí que pensen que el suport de la societat farà que els partits polítics s’hagin de posicionar de cara a les pròximes eleccions generals del 2015.

Mònica Codina, Bernat Escoda i Anna Dolsa han presentat, aquest dilluns, la plataforma Sí als nostres drets de suport a la despenalització de l’avortament en tres supòsits mínims: quan l’embaràs sigui conseqüència d’una violació, quan suposi un greu perill per a la salut de la mare i quan es constatin malformacions o anomalies greus en el fetus que l’impedirien viure amb unes mínimes condicions físiques o psíquiques. El mateix manifest fa servir com a arguments que la legislació actual a Andorra és contrària a les recomanacions del Consell d’Europa i del Comitè dels Drets Humans de les Nacions Unides.

La voluntat de la plataforma és recollir signatures ‘perquè la ciutadania es pugui expressar’ segons ha indicat Bernat Escoda. Així, des d’aquest mateix dilluns tots els ciutadans, andorrans i residents, poden signar el manifest al Centre Cultural la Llacuna, al Centre Esportiu dels Serradells, i també s’hi aniran sumant altres locals com la Cadena Ser i Cadena Pirenàica.

La recollida de signatures estarà oberta fins el dia 30 de juny, desvinculant-se així del calendari polític. Els membres de la plataforma preten aconseguir un nombre elevat de firmes però no s’han fixat un objectiu concret.

El recull de signatures el trametran al Govern i al Consell General perquè coneguin el posicionament de la ciutadania, però tal com ha indicat Codina, ‘no demanem res als polítics’. El que sí que tenen clar és que de cara a les properes eleccions generals, el 2015, instaran els candidats a posicionar-se respecte aquest aspecte. I és que tal com han reconegut des de la plataforma, ja donen per fet que durant aquesta legislatura no podrà prosperar la despenalització de l’avortament.

Ja assumeixen que la proposició de llei del grup parlamentari socialdemòcrata serà desestimada i que no es podrà avançar en els dos propers anys perquè ‘ni tan sols cap dels partits ho portava al seu programa’.

Pel que fa a l’argument majoritari dels membres de Demòcrates per Andorra que s’han manifestat, que és la possible marxa del copríncep si s’aprovés aquesta llei, des de la plataforma no ho han volgut valorar perquè ‘de moment la institució no s’ha manifestat’.

Actualment Sí als nostres drets és una plataforma amb una vintena de persones implicades en tirar endavant el projecte, però amb la intenció d’anar acollint més gent que defensi el mateix objectiu. A més de difondre el missatge entre els propis contactes, han creat una pàgina de Facebook per recollir opinions, ja que el primer brot d’aquesta plataforma va néixer precisament d’un comentari de l’exministra liberal Mònica Codina al Facebook.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada