Avui s’ha presentat Figuerola d’Orcau (Isona i Conca Dellà, Pallars Jussà) la primera actuació  prevista a Catalunya dins el Pla de Fosses 2017-2018 a Catalunya. El departament d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència ha escollit l’Alt Pirineu i Aran per iniciar el procés d’exhumacions a les fosses comunes de la Guerra Civil espanyola.
 
En aquesta actuació s’han pogut comptabilitzar fins a 17 cossos de soldats que van participar en el front del Pallars, i que varen ser inhumats molt possiblement la primavera de 1938 després de passar per un hospital de campanya situat prop del nucli de població. Tot i els indicis, no es pot assegurar amb certesa absoluta a quin bàndol pertanyen les restes, ja que la zona fou objecte d’importants batalles, i per tant el nombre de baixes d’ambdós bàndols fou elevat.
 
Durant el procés d’exhumació, a banda de les restes òssies s’ha trobat munició de metralla, botes i botons i insígnies militars i sivelles.
 
Aquesta actuació s’emmarca en el Pla de Fosses 2017-2018, que es va presentar el passat mes de gener a la mateixa localització on avui s’ha efectuat el procés d’exhumació. Aquest pla preveu tres actuacions més a l’Alt Pirineu i Aran: a les immediacions del nucli de Figuerola d’Orca, una ampliació de la documentació disponible i recollida de restes òssies en superfície així com una prospecció del terreny; i dues actuacions al municipi de Gavet de la Conca (Pallars Jussà) amb recollida de restes òssies en superfície, un anàlisi antropològic i genètic de les mateixes.
 
L’acte d’avui ha comptat amb la presència del conseller d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, Raül Romeva; de la delegada territorial del Govern a l’Alt Pirineu i Aran, M. Rosa Amorós; de la directora general de Relacions Institucionals i amb el Parlament, Carme Garcia; del director general de Cooperació al Desenvolupament, Manel Vila; i de l’alcalde d’Isona i Conca Dellà i president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Constantí Aranda.
 
Segons el Govern, a l’Alt Pirineu i Aran es comptabilitzen un total de 95 fosses, de les quals 26 es troben amb una ubicació confirmada i les 69 restants es coneixen per testimonis orals i escrits, per bé que no se’n sap la ubicació exacta. La comarca del Pallars Sobirà és la que compta amb més fosses comunes, fins a un total de 60, seguida del Pallars Jussà amb 17. Tanmateix al Pallars Jussà trobem aproximadament fins a un 75% del total de les víctimes inhumades.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada