Setena Setmana Cultural de l’Institut de Música del Comú d’Andorra la Vella

La setmana passada va tenir lloc la VIIa edició de la Setmana Cultural del l’Intitut de Música del Comú d’Andorra la Vella amb una diversitat d’activitats, que anaven des dels tallers de piano i corda f ins a la intepretació musical.També es va realitzar el Concurs d’intèrprets de les diferents disciplines del Centre.

Amb la participació directa de tots els professors de l’Institut, que van estructurar les diferents propostes al voltant de la música, la Setmana Cultural del 2014 va aportar un component lúdic a part de l’acadèmic. Les activitats anaven destinades a fomentar la creativitat dels alumnes de cada nivell.

Es va iniciar amb un espectacle musical amb narrador i música en directe, amb el títol de “La Pantera Rosa”, dirigit al conjunt d’alumnes de Grau Elemental. Va ser una activitat oberta al públic ja que alhora un dels objectius del Centre era participar en la dinamització de la parròquia d’Andorra la Vella on està ubicat l’Institut de Música.

A continuació hi va haver una proposta didàctico-musical dirigida als alumnes de Sensibilització Musical que van treballar una improvisació amb instruments de percussió. A més a més hi van participar com a convidats algunes personalitats de l’àmbit de la pedagogía musical com la Sra. Montserrat Badal (directora de l’Escola de Música Virtèlia de Barcelona) que va impartir el curs del mètode Cos-Art. Aquesta disciplina pretèn treballar la conciència corporal per a equilibrar l’energia psico física de l’alumne, independentment de quin sigui l’instrument que toca.

A la segona jornada es va presentar la plataforma d’àudio digital creada recentment per l’Institut de Música, que amb el nom “d’Enregistraments SounCloud” pretén donar experiència als alumnes alhora de realitzar un enregistrament i la seva difusió com a intèrprets. Alhora que apropa els alumnes a les noves tecnologies en l’entorn musical.

El baríton German Villar va fer una masterclass sobre “La importancia del cant en la interpretació musical”. Aquest taller anava dirigit al conjunt d’alumnes de Grau Mitjà i estava dividit en dues parts, la primera era un introducció on s’exposava com el cant influia positivament en la interpretació musical de tots els instruments. La segona part corresponia a la pràctica, on els alumnes van tocar algunes peces d’estudi des del punt de vista interpretatiu.

Va seguir el Taller “Orquestra de l’Institut de Música” a càrrec de Jordi Albelda i Toni Gibert que van treballar dues obres: la “Simple Simfonia” de Benjamín Britten (1913 – 1976) i la Simfonia núm. 29 de Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791).

Després, el professor Toni Gibert va fer una conferència amb el títol de “L’artista es rebel•la. (la 10a Simfonia de Xostakovich)” . Acte obert al públic i als alumnes de Grau Mitjà i Adults, tots estudiants de l’Institut de Música.

institut-musica La tercera jornada va començar amb “Petita Orquestra musical”, una activitat dirigida als alumnes de primer i segon Grau Elemental i a través del conte “la petita orquestra”.

A continuació un conte musical sobre el carnaval en el qual van participar els alumnes de 3er. i 4art. Grau. Combinaven el cant coral i el conjunt instrumental.

El punt més àlgid de la Setmana Cultural, va ser el Concurs d’Interpretació Musical que aquest any va quedar distribuit en 4 categories.

El jurat estava format pel Sr. Jordi Rossinyol (Guitarrista i compositor) que va presidir, la Sra. Teresa Areny (Producció ONCA) i el Sr. David Sanz, Cap del Servei d’Estudis Musicals del Centre.

En la Categoria A (8 a 10 anys) el primer premi va ser per al Xavier Palou (violí), el segon de la mateixa categoria va ser per l’Ausiàs Rodríguez (violoncel).

En la categoria B (11 a 14 anys) el primer premi el va obtenir la Lara Tena (flauta) i el segon va ser per al Lluc Tarruel (Saxo).

En la categoria C (a partir de 15 anys) el primer premi se’l va endur l’Òscar Viladrich (piano) i el segon va ser per Perancha Domingo (flauta).

El premi extraordinari del concurs va ser per a l’Olga Palou que va interpretar al violoncel el primer moviment “Allegro Appasionato” d’una de les sonates per a violoncel compostes per C. Saint Saëns ( 1835 – 1921).

Finalment, en la categoria de Música de Cambra, el premi pel Grau Elemental va resultar desert, mentre que en el Grau Mitja el primer premi va ser per Andreu Falcó (violí) i Jordi Albelda (violoncel) que van intepretar l’Adagio i Preludi de la Sonatina de J. Jatrik.

Ja a l’última jornada, a la primera part es va poder gaudir d’una activitat dirigida per la pianista Liliana Maffiotte molt vinculada a la música contemporània. Anteriorment durant 20 anys va ser Catedràtica de Música de Cambra del Conservatori Superior de Música de Barcelona. L’especialista va desenvolupar el tema “Creant contes al piano” un seminari dedicat a treballar les grafies utilitzades a la música contemporània per a piano d’una manera molt didàctica i atraient pels alumnes. Tanmateix, va fer participar als alumnes de 4 en 4 i a vegades de dos en dos per a interpretar els contes mitjançant una fórmula molt especial on s’empren fins i tot l’avantbraç per a fer sonar el teclat al ritme que el conte requereix. Fins i tot les gotes de pluja s’escolten al piano, instrument que és el que estudien els alumnes participants a l’activitat, als quals va sorprende gratament. Els diferents moviments van des de « l’arpegio » fins al « glissandi » i intervenen fins i tot les mans tancades i les mans a mode de percussió. Això permet seguir la història narrada i interpretar-la de forma inusual, però dinàmica. El mètode de Liliana Maffiote presenta unes noves grafies en el pentagrama habitual, però utilitza altres grafies descriptives i molt logiques, la qual cosa facilita la comprensió dels infants en els primers aprenentatges de contacte amb la música.

Després, i en una altra sala, es va fer un taller dirigit als alumnes de violí i viola que, de forma lúdica pretén reforçar la tècnica de l’arc així com la col•locació perfecte dels dits per a subjectar-lo. Un fet fonamental per la bona execució d’aquests intruments de corda. El taller que portava per nom “Caseta per l’arc” el van desenvolupar la professora de viola Eva Santamargarita i Jordi Albelda professor de violí.

Van seguir altres tallers com el de guitarra moderna i “En clau de Fa” (Violoncel), així com una activitat de música de cambra dirigida als alumnes de Grau Mitjà.

Va tancar la Setmana Cultural 2014, una representació teatralitzada i musical titulada “Entre Milà i Bayreuth: un encontre imaginari entre Richard Wagner (1813 – 1883) i Giuseppe Verdi (1813 – 1901)” . Una escenificació amb música en directe a càrrec d’un grup de professors de l’Institut de Música amb la col·laboració de l’Aula de Teatre i Dansa del Comú d’Andorra la Vella. Activitat que va cloure la VIIa Setmana Cultural i que es va fer a la Sala d’Actes de la Llacuna, al mateix edifici de l’Institut de Música.

 

TOTES LES NOTÍCIES