La  Fira Concurs de mascles de la raça bruna d’Andorra celebra, aquest dijous, la seva sisena edició, que comptarà amb la participació de set animals de les categories d’anolls i braus. El concurs, organitzat pel Departament d’Agricultura amb la col·laboració de l’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra tindrà lloc dijous a les 10.30 hores a l’assecador de la Borda Mateu, a Andorra la Vella.

Per tal d’impulsar el programa de selecció genètica de la raça Bruna d’Andorra, la selecció dels mascles és un dels punts més importants a tenir en compte. El fet de realitzar una fira només de mascles ofereix als ramaders la possibilitat de competir entre ells per trobar els millors mascles de cada categoria, i així veure els progressos de la selecció realitzada durant els últims anys.

En aquesta època de l’any aquests animals es troben en les millors condicions i són més visibles les seves característiques morfològiques. El jurat de la fira, a més de qualificar els animals, exercirà una tasca didàctica explicant els motius en què es basa la puntuació atorgada en cada secció.

La Fira es realitzarà conjuntament amb la Subhasta de Vedells que provenen del Centre de Selecció Genètica de Villeneuve de Paréage, on enguany es vendran 5 vedells.

Aquest és el desè any en què s’ha fet aquesta selecció i representa la continuació del treball dut a terme per aconseguir una raça autòctona del país que pugui esdevenir un signe d’identitat propi.

Els vedells han estat seleccionats d’acord amb el programa de selecció genètica de l’espècie bovina de la raça bruna d’Andorra. Des del 17 de novembre fins el dia d’avui, 7 vedells de diferents ramaders del país han romàs al Centre Gascon de Villeneuve de Paréage, en virtut del conveni de col•laboració entre aquesta entitat i el Departament d’Agricultura del Govern d’Andorra.

En aquest centre han estat sotmesos a un estudi morfològic i a un seguiment de les seves capacitats de desenvolupament muscular, esquelètic i de les aptituds funcionals d’acord amb el Reglament que fixa l’estàndard, la qualificació i la inscripció d’animals bovins al Llibre genealògic de la raça Bruna d’Andorra.

L’estudi ha conclòs que 5 animals, d’acord amb els barems establerts, han estat qualificats com a “reconeguts” o “confirmats” al Llibre genealògic de la raça, i per tant, capacitats com a braus sementals i recomanats per ser utilitzats com a reproductors preferents dins el programa de selecció genètica de la raça.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada