Dra--Dolores-FerrerLa Dra. Dolores Ferrer, Metge especialista en Anatomia patològica del CHA, ha explicat durant la sessió clínica celebrada aquesta tarda el funcionament del Servei d’Anatomia patològica. És un servei central necessari per fer el diagnòstic cel—lular o histològic de biòpsies (fragments de teixits o tumors) o citologies (líquids o raspallats) al microscopi, però és un servei poc conegut ja que no atén directament als pacients.

La majoria dels pacients però no saben on s’analitzen les seves mostres i quins són els seus drets. Les mostres analitzades són propietat dels pacients i qualsevol moment poden disposar d’un informe o fer una consulta de la seva mostra a un altre centre. El servei està integrat per un equip de patòlegs, tècnics, citotècnics i administratives, i disposa de convenis i contractes de gestió amb altres centres referents que permeten disposar d’un ventall molt ampli de tècniques addicionals, fins i tot les més recents, i consultors especialistes que permeten fer un diagnòstic
d’altíssima qualitat.

El servei dona prioritat màxima a les mostres tumorals endoscòpiques i les procedents de radiologia perquè són les de més alta sospita de malignitat, de pacients que estan pendents de diagnòstic. El resultat es pot obtenir en un dia.

Les mostres analitzades, conservades en parafina i els talls histològics es conserven a l’arxiu del Servei d’Anatomia durant molts anys i en qualsevol moment es poden
tornar a analitzar o fer nous estudis moleculars o genètics en cas que interessi.

També es fan autòpsies clíniques en els casos que hi ha hagut alguna mort sobtada de causa no judicial, sense un diagnòstic clar o amb alguna complicació no esperada. La taxa d’autòpsies clíniques és un indicador de qualitat d’un hospital i en el nostre avui per avui és baixa perquè no es demanen o bé les famílies no l’autoritzen.

El Comitè de Tumors de l’hospital es reuneix un cop a la setmana per discutir els casos oncològics del moment. En aquest comitè participen assíduament un patòleg, un radiòleg, l’oncòleg, un cirurgià i un internista.

Text i foto: HNSM

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada