Sergi Mas i Balaguer, un autor complet: escriptor, escultor i gravador

El Sergi és sens dubte l’artista andorrà més conegut del país, autor de la imatge de la Verge de Meritxell que va reemplaçar l’orginal romànic que va desaparèixer amb l’incendi de l’antiga església de Ntra. Sra. De Meritxell ,  l’escultor que domina totes les Belles Arts, ara ens sorprèn de nou amb el seu llibre titulat “Aspectes de l’Art Popular d’Andorra”.

Al matí el Sergi  va representar l’Associació d’Escriptors del Pirncipat d’Andorra (AEPA) i va ser el seu nét  l’Hèctor Mas qui ens va introduir a la Lectura Pública de “El Quixot” de Miguel de Cervantes (1547 – 1616) que en aquesta ocasió va anar acompanyada de la Lectura del “Llibre de les bèsties” de Ramon Llull (1233 – 1316).

A la tarda del  mateix divendres 22, el Comú de Sant Julià de Lòria va acollir la presentació  de la seva obra, podríem dir, literària i artística sobre els “Aspectes de l’Art Popular d’Andorra” que ell tant estima. La sala de plens del Comú lauredià va ser  l’escenari perfecte per acollir l’autor, que va ser precisament qui va crear tot el mobiliari d’aquesta sala noble,  feta amb fusta dels boscos de la Rabassa, que a les seves mans és va convertir en un preuat  tresor . Les al·locucions del cònsol  major, Josep  Miquel Vila, que es el  fill del Cònsol que al seu dia li havia encarregat aquell mobiliari artístic tan confortable i ple de decoracions i musicadures de gran bellesa, van  obrir la vetllada.

Seguidament, Antoni Ubach, en tant que amant i estudiós de les Arts d’Andorra, va  narrar la històra viscuda pels laurediants amb constants referències als  origens post-neolítics i post-clàssics de l’Art Popular d’Andorra que conrea el Sergi Mas.  

Finalment,  l’autor que va agrair la gran assistència a la presentació del seu llibre, va repassar un interessant   anecdotari  que va fer gaudir tothom d’una vetllada entranyable.  Perquè,  el Sergi, a més a més d’un artista complet, és una persona estimada per tothom que sap de diplomàcia, tant com l’Ambaixador,  a qui per cert va agrair la bona acollida del matí a l’Ambaixada  Espanyola, com a nou president de l’Associació d’Escriptors del Principat d’Andorra (AEPA). 

Autor de llibres tan diversos com “Les Valls desitjades”( 2005) , “El moble a Andorra (2003), “Antologia de gravats” (2008), etc. El Sergi  Mas també ha fet nombrosos ex-libris que  estan recollits en un interessant  catàleg.  La seva implicació com a cartellista li ha permès il·lustrar quasi  tots els paisatges andorrans des dels ramats a les fires, fins  a temàtiques de les festes tradicionals del país. Va participar a la reforma de la Casa de la Vall, antiga seu del parlament.  

sergi masMas i Balaguer, també és  l’autor de “Les Benaurances” a la façana de l’Església d’Escaldes, i  els monuments a “Jacint Verdaguer”  (Ordino)  i  al ”Consell de la Terra” a Escaldes,  ambdós fets amb bronze i pedra, a part del monument  a  “Arnaldeta de Caboet”  al Prat del Roure.

D’una etapa anterior,  el Sergi Mas també té  obra en col·leccions públiques  com el mural de ceràmica esmaltada de Sta. Maria de Meritxell, al claustre del monestir de Jerusalem (Israel 1994), al Vaticà i també al “Musée de l’Homme”  de París. A més  proximitat  trobem  un Crist a la Creu,  ubicat a l’antic monestir de Sant  Serni de Tavèrnoles (s. XI),  sobre el qual el Sergi (en petit comité),  ens va explicar les seves peripècies  per travessar la  frontera  donades  les grans dimensions de l’escultura sacra.  

Recuperant obres més locals, s’ha de destacar l’interior del Santuari de Canòlich i l’escultura del “Ball del contrapàs” a Andorra la Vella, etc.  L’any passat, el Centre d’Art d’Escaldes-Engordany  (CAEE),  va dedicar-li  una antològica ( Febrer 2015), on tots varem poder gaudir de la seva inimitable creativitat manifestada amb  el seu propi  llenguatge,  a través  de quasi  totes les Belles Arts.

Com a il·lustrador el mestre Sergi Mas, entre altres obres,  va fer una col·lecció de segells sobre les llegendes d’Andorra per encàrrec  de la “ La Poste Française”.

Fnalment, s’ha de dir que  el Sergi Mas  té el do de ser l’artista del poble que estima  Andorra  i així ho constata tota la seva trajectòria, i  sempre  amb el suport dels seus fiils i néts,  ens mostra  l’amor d’un avi  que tots adoren amb veneració.

És un personatge  creatiu que ens aporta a tots un gran mestratge, no en va, al seu voltant  hi ha  dibuixants, historiadors, escultors i cineastes,  així  com molts  amics que li donem suport. El micromecenatge que li ha permès en tan sols dos dies poder recollir el cost del seu últim llibre, és una mostra de la seva capacitat de seduir artísticament a tothom.  Perquè el Sergi  Mas és un autor complet, el que en podríem dir un “artista total”.

Una  nova  aportació al patrimoni  andorrà,  de més de mitg  segle  d’art  popular al nostre país, que ara ha posat  negre sobre blanc,  amb aquest  nou llibre “Aspectes de l’Art Popular d’Andorra”, el  qual tots  ja tenim  en un espai  preferent de  les nostres  llars.  Gràcies, Sergi.

TOTES LES NOTÍCIES