Sensacionalisme viral i manca de seny

La nit del dijous al divendres es va propagar com la pólvora la trista notícia de la mort del nostre ex entrenador Tito Vilanova, producte de la falta de seny i cautela de molts, així com de la credulitat total i absoluta que tant de mal ens està fent a tots.

És un problema generalitzat que no només afecta a temes del Barça, com el d’aquesta notícia/rumor.

La gran facilitat que cada dia més ens donen les xarxes socials com Facebook i Twitter, entre d’altres, fa que la majoria de la gent, crèdula de naixement, faci compartir o repiular una notícia que acaba de llegir, sense parar-se a pensar, ni tant sols un segon, si realment és certa o no.

Aquestes actituds, d’altra banda innates de l’ésser humà, fan que actuem inconscientment sense verificar la informació rebuda, sense plantejar-nos si realment és certa o només un rumor sense fonaments, però sobretot sense contrastar-la per altres mitjans.

En el cas que ens ocupa, cap mitjà de comunicació fiable se’ns feia ressò ni deia res que no fos que estava ingressat i operat d’urgència amb pronòstic greu. No hi havia cap altre tipus d’informació que ens fes pensar en el trist desenllaç ni, per exemple, al Mundo Deportivo, Sport, Marca, As, La Vanguardia, El Periòdic, etc. Però és que ni tant sols agencies de notícies com EFE o Reuters, o programes d’esports en directe o el canal català de notícies 3/24 en deien absolutament res, només un mini article sensacionalista en una publicació electrònica de dubtosa reputació.

Cal ser prudents, en general, amb el que llegim a les xarxes i no tenir el dit tant fluix a l’hora de disparar un retuiteig o un compartir, perquè fem més mal que be, ja que en la immensa majoria d’ocasions el que estem fent és enganyar, sí, enganyar literalment a les nostres amistats i, com en aquesta i moltes altres ocasions, crear-los un pesar, un malestar o una preocupació del tot innecessàries.

Però el pitjor de tot és que també ho fem cada dia amb el que rebem per correu electrònic (email) i per això ha proliferat sempre tant el correu escombraries (SPAM). Us resulten conegudes les frases de ‘si ho envies a 10 amics et passarà una cosa bona’, ‘ si ho comparteixes amb 10 amics tindràs sort en els propers dies’, així com les contraries més amenaçadores? Mai hem de fer cas d’aquests correus, els hem d’eliminar i no patir per res, perquè l’únic que generen és SPAM i que algú se n’aprofiti de totes les adreces que es veuen a cada reenviament per continuar enviant més ‘merda’.

Cert és que, com ja he dit sempre i molt al nostre pesar, en Tito fa molt de temps que tenia la data de caducitat registrada i l’acabaríem perdent per sempre, però no per això ens hem d’afanar en que sigui el més aviat possible. Respectem la seva voluntat de passar desapercebut i recordeu que ell mateix així ho volia i ho va demostrar quan va dir que la seva malaltia era seva.

La seva defunció real no s’ha produït fins a les 18:00 h d’aquest divendres, a la Clínica Quirón de Barcelona, on va ser ingressat dijous.

Ara sí és l’hora dels adéus, recordem-lo amb alegria i orgull per la persona que ha sigut i pel que ens ha donat, de la mà d’en Pep Guardiola, a tots els barcelonistes, perquè el Pep Team va ser fruit del treball conjunt dels dos, i ell personalment ostenta el rècord de la lliga dels 100 punts.

Descansa en pau Tito!

4 comentaris

Comments are closed.