Selfies: narcisisme o microrelat?

Què pot revelar-nos l’ús generalitzat de les selfies? Són la demostració que estem tendint cap a una societat narcisista i cada vegada més individualitzada, com defensen els qui en són detractors, o també poden entendre’s com a manifestació contracultural i alternativa? Entorn aquestes preguntes pivota l’exposició Selfies! De l’autoretrat al microrelat, comissariada per Daniela Longobardi i Jacob Casquet, que es podrà veure a l’equipament Montcada del  Museu Etnològic i de les Cultures del Món (MUEC) fins al 6 d’octubre.

Les propostes del MUEC no desitgen irradiar coneixement acadèmic, sinó estimular la reflexió sobre aspecte del present o passat recent de la societat barcelonina. Fidel a aquesta filosofia, l’exposició posa les taules sobre la taula per poder valorar el fenomen selfie en tota la seva complexitat. Iniciant el recorregut, #SelfieData presenta dades introductòries sobre el seu ús: quan va començar, l’evolució tecnològica o bé qui en van ser els impulsors. Com a complement d’aquests coneixements més genèrics, #SelfieCuriositats explica anècdotes d’allò més suculents relacionades amb la selfie: persones que s’han fet famoses gràcies a una fotografia, que han mort per disparar-ne una, o fins i tot crims que s’han resolt mirant detingudament la imatge.

Tot i que les càmeres digitals són un invent molt recent, els homes sempre han desitjat reflectir-se a sí mateixos. La secció #SelfieTimeline proposa un viatge per a la història de l’autoretrat, des de les pintures rupestres fins a les fotografies amb telèfons intel·ligents. La visita, en aquest sentit, ofereix una instal·lació per imaginar com podrien ser les selfies d’alguns artistes si disposessin de xarxes socials. El visitant que vulgui aprofundir en aquesta matèria podrà fer-ho en l’interactiu digital Tot són selfies.
Havent contextualitzat històricament la selfie en l’evolució de l’autoretrat, #SelfieActivisme debat sobre les visions més positives i negatives que genera socialment. Es desitja crear un “jo empresarial” a les xarxes socials o bé són un nou tipus de narrativa que pot enfortir els vincles comunitaris? Per enriquir el debat, i també presentar els punts de vista més heterodoxos, #SelfieActivisme mostra en un videowall amb selfies que s’han difós com a eina de denúncia política.

Selfies! De l’autoretrat al microrelat és fruit de la col·laboració entre el grup d’Investigació i Mediacions de la Universitat Oberta de Catalunya, l’Associació de Gestors del Patrimoni Cultural de Catalunya i el mateix museu.

TOTES LES NOTÍCIES