sdpEl Consell Nacional de Socialdemocràcia i Progrés (SDP) ha adoptat una posició sobre l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF). En aquest sentit, els seus representants al Consell General ja tenen elaborades una seixantena d’esmenes que buscaran fer l’impost més ‘senzill, clar i just’, ha explicat el president de la formació, Víctor Naudi. Els representants de Socialdemocràcia i Progrés entenen que hi ha exempcions i desgravacions que afavoririen les classes més benestants i que ‘les empreses tenen tot de forats’ per desgravar. Una altra qüestió que SDP ha posat damunt la taula en relació a aquest impost és el calendari. Interpreten en les pròrrogues per presentar-hi esmenes i la propera entrada a tràmit del pressupost una estratègia del grup demòcrata per retardar l’entrada en vigor de l’impost.

El grup parlamentari mixt ja té preparades una seixantena d’esmenes a la llei de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques, segons ha explicat el president de SDP, Víctor Naudi, i entre aquestes n’hi ha de forma, però moltes també de contingut. D’entrada, els membres de SDP, que aquest matí s’han reunit en Consell Nacional per, entre d’altres coses definir la postura del grup en relació a l’IRPF, no estan d’acord amb què el llindar del mínim exempt estigui per sota dels 40.000 euros. I tampoc són partidaris de vàries exempcions, que entenen que compliquen i dificulten l’aplicació de l’impost.

Naudi ha opinat que la de l’IRPF ha de ser una ‘proposta clara i senzilla’, sobretot en una primera etapa, ‘i si comencem a entrar amb moltes exempcions, complicacions, serà de difícil aplicar i pot generar certes suspicàcies. I al final el que passa és que acaben pagant sempre els que menys tenen’. El president de SDP ha posat l’exemple de l’exempció relacionada amb la compra d’un habitatge, i ha opinat que malgrat ser poc, representa un greuge comparatiu amb els qui opten per l’opció del lloguer.

En la mateixa línia, el vocal, Delfí Roca, ha opinat que amb el projecte de llei presentat, les persones físiques ‘no poden pràcticament desgravar res’ i per contra les empreses ‘tenen una mà de forats’. Així, creu que tot plegat és ‘injust’, perquè si el topall es troba als 24.000 euros ‘pagarem els de sempre’.

Els representants de SDP han anat més enllà en l’explicació del seu posicionament respecte a l’IRPF i han manifestat el temor que no es pugui aprovar abans de l’aturada nadalenca de l’activitat parlamentària. Interpreten que, darrera de les demandes de pròrroga per a la presentació d’esmenes al text i la propera entrada a tràmit del pressupost, hi pot haver una estratègia per part de Demòcrates per Andorra per retardar-lo fruit de les ‘pressions que tenen dels grups i oligopolis que tenen darrera’, doncs quan el pressupost sigui damunt la taula del Consell General, la resta de lleis hauran de passar a un segon terme.

En un altre ordre de coses, els líders de SDP també han denunciat les ‘lluites intenses’ que han de brindar els seus càrrecs electes –als comuns d’Encamp, Andorra la Vella i Sant Julià- per accedir a la informació i tirar endavant els projectes que defensen.

 

1 comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada