bartumeuJaume Bartumeu, conseller general de Socialdemocràcia i Progrés d’Andorra (SDP) i president del Grup parlamentari ha presentat quatre esmenes al Projecte de llei de modificació de la Llei 5/2014 de 24 d’abril, de l’impost sobre la renda de les persones físiques

Les esmenes van especialment adreçades a suprimir un article –el 9– i una disposició final –la primera– que introdueixen noves facilitats de deducció de l’impost.

L’article que Jaume Bartumeu proposa suprimir introdueix una modificació més que discutible a l’IRPF mitjançant una nova disposició transitòria cinquena. La modificació, que el conseller d’SDP rebutja, estableix una exempció pels dividends que corresponen a beneficis no distribuïts obtinguts abans de l’aplicació de l’impost sobre societats. Cal tenir present que l’exempció dels dividends a l’IRPF ve motivada perquè la societat que ha repartit els dividends, ja ha tributat en l’impost sobre societats pels seus beneficis. En conseqüència, si els tornem a gravar quan l’accionista els rep, estaríem davant d’un cas de doble imposició. Ara bé, si resulta que els beneficis han estat obtinguts abans de l’aplicació de l’impost sobre societats, aquests beneficis no han tributat i, en conseqüència, no té sentit declarar la seva exempció en l’àmbit de l’IRPF.

D’altra banda la Disposició final que proposem suprimir introdueix una modificació, que no acceptem, a l’impost sobre societats. Per poder gaudir de l’exempció prevista per evitar la doble imposició, en aquest cas a l’art. 20.1 de l’impost sobre societats, es vol permetre, amb aquesta disposició final, que l’exempció també s’apliqui quan els dividends percebuts corresponguin a beneficis obtinguts abans de l’aplicació de l’impost sobre societats. Si els beneficis no han tributat en l’impost sobre societats, perquè són anteriors a la seva aplicació, no hi ha cap doble imposició, i en conseqüència no té sentit permetre la seva exempció.

És preocupant que a poques setmanes de la data d’aplicació de la llei de l’impost sobre la renda el govern de DA plantegi la modificació d’una llei votada fa tot just sis mesos. Es nota que a les acaballes de la legislatura Antoni Martí només proposa normes en clau electoral, per afavorir els sectors més reticents al nou marc tributari.

(Text: SDP)

1 comentari

  1. Volen introduir a la Llei de l’IRPF un canvi que a part de afavorir la classe superior, va en contra de la nota tècnica que està penjada a la web de l’Administració Tibutària, la qual estipula que els dividends rebuts de periodes anteriors a la Llei de l’IS sí que han de tributar. Realment és “una merienda de negros…”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada