La Comissió Política Nacional de Socialdemocràcia i Progrés d’Andorra va examinar el dimecres passat, 9 de setembre, la dramàtica situació que es viu al centre i al sud d’Europa i va decidir manifestar la seva posició favorable a la concessió d’asil dels refugiats polítics: 

“Dels molts problemes que hem d’encarar en aquest inici de curs polític no n’hi ha pas cap que tingui un dramatisme i unes conseqüències de futur comparable amb el dels refugiats que arriben a Europa fugint de Síria, Líbia, d’Eritrea o Afganistan.

Andorra hauria de tenir una posició ben clara en aquest camp. Són moltes les famílies del nostre país que van conèixer, en algun dels seus membres, el camí de l’exili per salvar-se de les conseqüències de la Guerra Civil espanyola del segle passat. També durant la Segona Guerra Mundial molta gent que fugia buscant asil va trobar-lo a Andorra.

S’ha escrit aquests dies que l’asil és un senyal de convivència solidària i precisament per això demanem que Andorra faci honor a la seva tradició històrica d’acolliment dels perseguits injustament o perseguits per causes polítiques. Actuant de seguida, sense dilacions ni excuses.

Ens va preocupar, el dimecres 2 de setembre, que el titular d’Andorra Televisió després de la roda de premsa del ministre Gilabert Saboya fos el següent: “L’executiu espera que la Unió Europea es defineixi en la crisi dels refugiats per oferir ajut.”

Sortosament una setmana després el Govern va rectificar i sembla que la solidaritat no s’administrarà amb la prudència dels porucs.

Andorra ha de participar en la política comuna d’asil i d’immigració que es faci a Europa. I ho hem de fer fugint del seguidisme de disposicions sense ànima que massa sovint s’aproven amb llunyania administrativa.

Hem de ser generosos amb les persones que busquen asil. Com nosaltres, també tenen nom i cognoms, com nosaltres també tenen un projecte de vida. El seu, però, ha estat truncat involuntàriament per una guerra de la que són víctimes impotents. Una guerra difícil d’aturar les causes de la qual s’han de buscar en la complicada situació geopolítica internacional. Per això, a més a més d’acollir les persones en cerca de refugi que vulguin fer-ho a Andorra, la gent d’SDP som conscients que l’objectiu polític principal és aconseguir que la guerra finalitzi perquè els refugiats puguin retrobar la seva llar, la seva gent i el seu país”.

Text: SDP

1 comentari

Comments are closed.