Socialdemocràcia i Progrés d’andorra (SDP) ha emès un comunicat sobre la reforma de l’administració pública.

El text és el següent:

 

Els progressistes pensem que és necessària una reforma de la funció pública per millorar el servei al ciutadà, fer-la més eficaç i econòmicament sostenible.

Tanmateix els esdeveniments de les darreres setmanes, en relació a la pretesa reforma de l’administració pública que ha promogut el govern de Toni Martí, aboquen a una primera conclusió: DA vol fer entrar el clau per la cabota, menysprea els treballadors del sector públic i no sap el que és el diàleg i la concertació.

Els progressistes defensem que l’administració pública és un dels pilars que garanteix l’Estat de dret i la millor garantia que les normes i procediments legals s’apliquen al conjunt dels ciutadans de manera ordenada, transparent i igualitària.

En el seu moment, la Llei de la Funció Pública de l’any 2000 va servir de base pel desplegament i creixement de l’Administració pública andorrana, segons un model econòmic i social i una estructura de l’Administració central i comunal que demanen una profunda reforma.

L’any 2010, el govern de Jaume Bartumeu i els sindicats de l’Administració van consensuar un document amb 33 acords per orientar aquesta reforma.

33 acords per assolir una Administració més eficient, àgil, dignificada i sostenible, amb vocació de millora constant del servei a la ciutadania.

Dissortadament, el govern de DA, en lloc de reprendre aquests acords per reformar l’Administració, s’ha esmerçat a aplicar unilateralment una severa i innecessària retallada de les condicions laborals i salarials dels treballadors del sector públic, i durant el que portem de govern de Toni Martí, s’ha criminalitzat els treballadors de l’administració pública fins a fer-los responsables de tots els mals de l’Administració.

Amb la reforma que promou Toni Martí ara deixarà una Administració pública molt pitjor del que la va trobar, despullada pràcticament de drets fonamentals dels treballadors que hi donen servei a les ciutadanes i ciutadans.

SDP considera indispensable reprendre la via del consens amb el compromís de reformar la Llei de la Funció pública sota la base dels 33 acords de l’any 2010 com a pas necessari cap a la reforma de l’Administració.

Així ho vam manifestar dimarts als representants de diversos sindicats de la l’Administració durant la reunió en la qual vam poder analitzar conjuntament els plantejaments equivocats del projecte de llei de la funció pública promogut unilateralment pel govern de DA.

Lamentem que la intransigència i l’autoritarisme del govern de DA hagin portat a una situació de tensió que ha obligat els treballadors del sector públic a acordar el plantejament d’una vaga.

Manifestem en conseqüència la nostra voluntat d’encarar responsablement una reforma de l’Administració pública que només serà possible des del diàleg i la concertació dels actors socials que tenen la responsabilitat d’aportar les propostes necessàries per tal d’assolir una Administració més eficient, més àgil, més dignificada i més sostenible.

Rebutgem la confrontació promoguda pel govern de DA i formulem quatre propostes concretes:

  • Introduir mesures que afavoreixin l’harmonització de la vida familiar i laboral dels treballadors públics, estudiant alternatives a la jornada laboral que permetin, alhora, ampliar els horaris d’atenció al públic.
  • Donar un rol més rellevant a la Comissió consultiva de la Funció pública.
  • Obrir un debat transparent i constructiu sobre el règim d’incompatibilitats dels treballadors públics.
  • Garantir un sistema de carrera professional i salarial per a tots els treballadors i treballadores de l’Administració.

Text i foto: SDP

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada