A les portes de finalitzar l’edició 2015 de l’espectacle del “Cirque du Soleil”, que es va iniciar el proppasat dia 4 de juliol ( i fins el primer d’Agost),  l’obra presentada sota el nom d’”Scalada –  Storia”, ens suggereix una certa aproximació a les llegendes ancestrals de les muntanyes.

El mateix programa ens parla de la “Dama Blanca”, protectora divina de les muntanyes i que hom reconeix en la “Dama Blanca d’Auvinyà”. Una de les versions més creïble és la llegenda que situa la misteriosa “Dama Blanca”, com a protectora dels habitants principalment els de la  frontera del riu Runer.  “Storia” ens apropa les “dames de blanc” que es cobreixen fins i tot els seus cabells, suposadament també blancs, encapçalades  per la més jove que és la protagonista principal.

El vitrall, amb la imatge de la Verge de Meritxell, forma  una gran porta a Andorra, que s’obre  de forma simbòlica a tots els visitants de les Valls. L’ambient misteriós de l’entorn muntanyenc ens permet traslladar-nos a al segle XII, amb el Pont de la Margineda, el qual ha substituït les seves antigues pedres per petits miralls on recuperar els reflexes del temps passats. I ho fa a través de la llum, el color i l’expressió artística dels diferents personatges de la llegenda romànica i gotica al mateix temps.

Per acabar, la simbologia del foc, que els malabaristes transformen en “falles imaginàries” que purifiquen l’espai urbà, en contrast amb l’àurea de misteri dels secrets que guarden celosament, les capses de llum.  

Però quan hom analitza el conjunt de les coreografies del gran espectacle, s’hi troben constants reminiscències a les llegendes que van inspirar l’escritor Eugène Scribe ( 1791 – 1861) per a fer el llibreto de l’òpera “La Dame blanche”, una òpera en 3 actes composta pel músic francès François-Adrien Boïeldieu (1775 – 1834). Es va estrenar a l’Opera Comique de París l’any 1825. Aquesta  òpera es considerada una de les primeres obres que va incorporar l’element “fantàstic” a l’entorn musical. Així que les antigues llegendes de les dones “fantasma” formaven part de l’imaginari medieval. Tenien  un rerafons de la mitologia eslava, i escocesa on aquestes “dames blanques” n’eren les protagonistes,  com succeeix  en el cas de la proposta  del “Cirque du Soleil” d’aquest any,  amb “ Storia “.

storiaS’ha d’afegir que el  llibretista Eugène Scribe s’hauria basat en diferents narracions del novel·lista escocès Walter Scott ( 1771 – 1832). Scott,  l’any  1803,  havia publicat una recopilació de balades sota la denominació de “Trovas de la frontera escocesa”, les quals harien servit d’inspiració per a alguns compositors.

Tanmateix,  Rossini va compondre l’òpera “Ivanhoe” basada en la novel·la  homònima de Walter Scott. Per cert el també dramaturg francès, Eugène Scribe, va escriure  llibretos per algunes òperes de Jacques Fromental Halévy ( 1799 – 1862), el compositor de l’òpera “la Vall d’Andorra”,  estrenada a París uns anys després, però al mateix teatre parisenc , que la “Dame Blanche” composta per François-Adrien Boïeldieu.

Recuperant l’espectacle “Scalada –  Storia”, s’ha de dir que reuneix tota la simbologia de  la “Dama Blanca d’Auvinyà” que protegia les fronteres andorranes del sud.  Una llegenda que al seu dia a través de la Colla Gegantera, Sant Julià de Lòria va recuperar, i que ara el “Cirque du Soleil” , li ha donat una nova dimensió fent-ne  un gran esdeveniment circenc i popular.

“Scalada – Storia” d’Andorra 2015 ha reunit milers de persones a l’entorn d’un equip molt ben coordinat d’equilibristes i acròbates de gran nivell.  Amb el suport d’un gran projecte tècnic i unes coreografies espectaculars,  la llum, el color i la música es manifesten i eclosionen a l’uníson.

Finalment, s’ha de dir que “Scalada Storia ”  del “Cirque du Soleil”,  ha estat un èxit de públic, tant de visitants com de residents al país, per això cal  felicitar al Ministeri de Turisme per la seva (en un principi arriscada iniciativa),  què en la seva tercera edició,  s’ha materialitzat com un repte assolit, aportant-nos  més… “colors de música” a l’estiu 2015.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada