S’autoritza la signatura i dipòsit del dossier per incloure les falles com a patrimoni cultural immaterial

fallaires

El Consell de Ministres ha autoritzat aquest dimecres la signatura i el dipòsit del dossier de candidatura multinacional titulat les festes del foc del solstici d’estiu als Pirineus: falles, haros i brandons per a la seva inscripció a la llista representativa del patrimoni cultural immaterial de la humanitat segons la Unesco.

Durant els passats mesos de febrer i març, els òrgans nacionals en matèria de Patrimoni immaterial a Espanya i França (Consejo del Patrimonio Histórico i Comité du patrimoine ethnologique et immatériel) van avaluar positivament i validar el dossier de candidatura per inscriure les festes del foc del solstici d’estiu als Pirineus: falles, haros i brandons a la Llista del patrimoni immaterial de la Unesco.

El passat 4 de març va tenir lloc a Andorra la Vella la darrera reunió de les associacions implicades en la candidatura per tancar els darrers detalls tècnics. Per completar les dues validacions, aquest dijous 27 de març es presentarà el dossier a la Commission du Patrimoine a París, mentre que entre dijous i divendres es presentarà al Consejo de Patrimonio a Plasència.

El 28 de març a la tarda, els ambaixadors d’Andorra, França i Espanya prop de la Unesco dipositaran oficialment el dossier de candidatura multinacional, encapçalada per Andorra, per inscriure “les festes del solstici d’estiu als Pirineus”.

Les festes del foc resulten de la simbiosi entre la natura i la cultura i aquest element no figura a la Llista representativa de la Unesco. Per tant, la seva inclusió contribuirà a la visibilitat del patrimoni immaterial. El projecte ha nascut de la iniciativa de les associacions locals. La candidatura agrupa 63 localitats que s’han aglutinat al voltant d’aquest projecte federador.

La candidatura resulta d’una dinàmica participativa àmplia. Presenta una forta coherència patrimonial i s’inscriu plenament en el marc fixat per les recomanacions del Comitè del patrimoni immaterial que privilegia les candidatures multinacionals. Les comunitats han mostrat una implicació constant en aquest projecte federador i la candidatura ofereix un marc privilegiat per enfortir els lligams de veïnatge entre aquestes comunitats que comparteixen un espai i unes tradicions comunes.

El Govern ha valorat molt positivament la tasca realitzada per les organitzacions andorranes implicades en aquest projecte, especialment l’Associació de Fallaires d’Andorra la Vella, la Comissió de Festes del Barri del Puial, l’Esbart Dansaire d’Andorra la Vella i el Centre de la Cultura Catalana. El Ministeri de Cultura també agraeix el suport a la candidatura per part dels comuns de Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany, així com l’esforç del Comú d’Andorra la Vella per assolir aquesta fita.

TOTES LES NOTÍCIES