Saps quina és la forma correcta de rentar les dents?

Ens rentem les dents diàriament i, generalment, en repetides ocasions. Encara així, és possible que les presses i el cansament ens portin a no fer-lo tan bé com deuríem. Vols saber si és el teu cas? Continua llegint!

Per què és important una correcta higiene bucal?

Com expliquen els experts d’Oral-B, rentar-se bé les dents “és el primer pas per a mantenir unes dents i genives sanes, ja que contribueix a eliminar les restes de menjar, la placa i el carrall de les superfícies de les dents. A més, ajuda a reduir el risc de càries i malaltia periodontal, que són les principals causants de la pèrdua de peces dentals.

Raspalla les teves dents després de cada menjar o, almenys, dues vegades al dia (al matí i a la nit). De fet, el raspallat d’abans d’anar a dormir és el més important de tots. Com expliquen des de PHB, “durant aquestes hores la boca no genera saliva i els bacteris acumulats campen al seu aire. Això es deu al fet que la saliva és antibacteriana i protegeix la flora bucal dels elements nocius. Durant el somni, no es mou i no pot exercir la seva funció de neteja.

Els passos que has de seguir

En Internet hi ha moltes publicacions relatives a quina és la millor forma de rentar-se les dents, i no totes coincideixen. Nosaltres et portem les indicacions que ofereix el Consejo General de Dentistas.

1. Per a simplificar la rutina i assegurar-te que no et deixes cap racó sense netejar, segueix sempre el mateix ordre, dividint la boca en quatre sectors (a dalt a la dreta, a dalt a l’esquerra, a baix a l’esquerra i a baix a la dreta).
2. Col·loca una petita quantitat de dentifrici en el raspall (és suficient amb la mida d’un pèsol). Si utilitzes més, es generarà massa escuma, la qual cosa entorpirà la neteja.
3. Has de dedicar 30 segons a cada zona, és a dir, 2 minuts en total. Recorda raspallar suaument l’exterior, l’interior i la superfície masticatòria (la part de dalt de la dent).
4. Per a netejar les cares externes i internes, col·loca el raspall en un angle de 45° en direcció a la línia de les genives. Raspalla cada dent, movent suaument el raspall des de la geniva fins al final de la dent, i mai a l’inrevés. Repeteix aquest moviment diverses vegades.
5. Per a les superfícies internes de les dents davanteres, inclina el raspall verticalment i realitza moviments suaus des de la geniva fins al final de la dent, amb la punta del raspall. En les superfícies masticatòries, utilitza moviments horitzontals cap endavant i cap endarrere.
6. Per a evitar el mal alè, neta suaument la llengua. Per a això, col·loca el raspall perpendicularment en la part posterior i fes escombrats cap endavant. També és recomanable netejar el paladar.
7. Abans d’anar a dormir, utilitza el fil dental per a assegurar-te una neteja profunda allí on no arriba el raspall: entre les dents i sota la línia de les genives.

Com triar el raspall de dents

Com apunten des de la signatura Colgate, “la majoria dels professionals de l’odontologia coincideixen que un raspall de truges suaus és ideal per a eliminar la placa i les restes alimentoses de les dents“. Afegeixen que “els raspalls de cap petit també són recomanables, ja que arriben millor a totes les zones de la boca.

Una alternativa cada vegada més estesa és el raspall elèctric. I és que, com informen des de la web de Sanitas, si bé un raspall de dents manual i un elèctric poden ser igual d’eficaços –sempre que s’utilitzi la tècnica adequada i durant el temps necessari–, en la pràctica el segon garanteix una major comoditat i eficàcia. El seu ús és també molt útil per a inculcar en els nens l’hàbit de rentar-se les dents.

En qualsevol cas, el raspall dental ha de reemplaçar-se quan mostri senyals de desgast o cada tres mesos. Des de Colgate també recomanen canviar-ho després d’un refredat, ja que “les truges acumulen gèrmens que poden provocar una nova infecció.

TOTES LES NOTÍCIES