S’aproven les cotitzacions reduïdes per a autònoms malgrat que el PS acusi la llei ‘d’atorgar privilegis a uns pocs’

El Consell General ha aprovat aquest dijous la modificació de la Llei de la CASS que té com a objectiu crear noves bases de cotització reduïdes per als treballadors per compte propi, per tal que aquest col·lectiu cotitzi en funció dels seus ingressos. Els articles del text s’han votat per separat en dos grups, posant així de manifest el vot en contra del grup parlamentari socialdemòcrata als articles 2 i 5. De fet, el PS ha acusat la llei ‘d’atorgar privilegis a uns pocs’, pel fet de crear el nou règim voluntari per a majors de 50 anys que hagin cotitzat un mínim de 15 anys. La consellera socialdemòcrata Mariona Gonzàlez, considera que aquesta mesura permet a uns pocs privilegiats d’entrar i sortir del sistema en funció dels seus interessos, mentre que el conseller demòcrata Xavier Montané ha defensat que el nou règim s’ha creat perquè si una persona perd la feina o tanca la seva empresa a pocs anys de l’edat de jubilació pugui seguir cotitzant per poder percebre la pensió. De la seva banda, el grup mixt ha donat suport a la modificació, tot i que ha lamentat que la llei contempli noves modalitats de residència que preveu la modificació de la Llei d’immigració quan aquesta encara no ha estat aprovada.

La nova modificació de la Llei de la CASS aprovada aquest dijous permet als autònoms acollir-se a rebaixes de la cotització en funció dels seus ingressos. Així, si facturen menys de 24.000 euros poden reduir la base de cotització un 25%, i fins a un 50% si facturen menys de 12.000 euros. També es creen rebaixes per a autònoms que són alhora jubilats o assalariats, i per als emprenedors que inicien una activitat.

La mesura que ha generat més debat és el nou règim de cotització voluntària per a majors de 50 anys. El PS considera que aquesta mesura ‘toca el moll de l’os del pacte polític’ assolit el 2005 que va servir de base per a la nova llei del 2008. La consellera Mariona Gonzàlez creu que amb aquest nou règim es retorna al sistema antic, quan hi havia llibertat per afiliar-se al sistema, i que es tornen ‘a donar privilegis a uns pocs’, que podran afiliar-se o no ‘en funció dels seus interessos particulars, i de si tenen o no molta ‘despesa sanitària’.

En canvi, la consellera del grup mixt Sílvia Bonet ha defensat la mesura perquè s’adapta a la situació de crisi actual, per tal que les persones que perdin la feina no quedin desproveïts dels serveis sanitaris. Igualment, el conseller demòcrata Xavier Montané ha afegit que li sorprèn que el PS critiqui una mesura que precisament afavoreix l’accés al sistema de seguretat social públic, i ha afegit que sembla que defensin que l’accés a la sanitat no sigui un dret universal. A més, Montané ha indicat que no entén perquè el PS no està a favor que una persona que encara no ha arribat a l’edat de jubilació pugui cotitzar voluntàriament per garantir-se una pensió, i ha conclòs que DA no està d’acord amb la interpretació del PS perquè la veu ‘partidista’.

La reforma de la CASS enllestida abans del 17 de juny

Els dos grups de l’oposició han criticat el retard que porta el Govern a l’hora de presentar la reforma de ‘gran calat’ anunciada per aquesta mateixa llei, lamentant que si no es treballa en paral·lel amb altres textos, com la llei de serveis socials i sociosanitaris, es poden produir disfuncions. En aquest sentit, la ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez, ha reconegut que la modificació arriba amb retard perquè és una llei difícil, però ha retret a l’oposició que no s’hagués assolit un pacte d’estat sobre aquesta matèria que hagués permès d’avançar tot junts més ràpidament.

La ministra ha anunciat que el projecte de llei ja es troba a la recta final de la seva elaboració i que es presentarà com a molt tard el 17 de juny. En declaracions posteriors a la sessió de Consell General, Rodríguez ha indicat que la reforma manté l’edat de jubilació i que no preveu un increment de les cotitzacions en un primer moment, ja que s’ha de tenir en compte que la pressió fiscal també augmentarà amb l’IRPF. Malgrat tot, la ministra ha reconegut que és inevitable que tard o d’hora s’incrementin.

TOTES LES NOTÍCIES