S’aprova el projecte de Llei d’intercanvi d’informació mitjançant sol·licitud prèvia

El  Govern a proposta del titular de Finances, Jordi Cinca, ha aprovat el projecte de Llei d’intercanvi d’informació mitjançant sol·licitud prèvia i d’intercanvi d’informació espontani en matèria fiscal.

El ministre Cinca ha explicat que aquest nou text incorpora tots els canvis normatius escaients en relació amb l’intercanvi d’informació en matèria fiscal, els Termes de Referència de l’OCDE, en especial les que fan referència a les demandes grupals i introdueix també l’intercanvi espontani d’informació.

Al setembre del 2009 el Consell General va aprovar la Llei d’intercanvi d’informació en matèria fiscal amb sol·licitud prèvia, un text normatiu que es va modificar el 2014. Des d’aquell moment, Andorra ha estat objecte de dues avaluacions mútues fixades pel programa ordinari fixat del Fòrum Global de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics.

El passat 2016 es van programar una nova ronda d’avaluacions per a totes les jurisdiccions, inclosa Andorra, amb l’objectiu de comprovar que s’hagin introduït en la normativa i la pràctica administrativa les modificacions pertinents, resultants dels processos d’avaluació, així com dels nous Termes de Referència que contenen els criteris bàsics utilitzats pel Fòrum Global.

Jordi Cinca ha exposat que Andorra ha subscrit convenis internacionals que han modificat les seves obligacions en matèria d’intercanvi d’informació mitjançant sol·licitud prèvia. En aquest sentit el ministre ha recordar que el novembre del 2013, el Govern d’Andorra va signar el Conveni relatiu a l’assistència administrativa mútua en matèria fiscal (el Conveni Multilateral) amb l’OCDE que va aprovar el Consell General el juliol del 2016. Aquest Conveni introduïa també l’intercanvi espontani.

De la mateixa manera, el febrer del 2016, Andorra va signar l’Acord entre el amb la Unió Europea relatiu a l’intercanvi automàtic d’informació sobre comptes financers per millorar el compliment fiscal aprovat pel Consell General l’octubre del 2016, incorporant canvis significatius en el marc de l’intercanvi d’informació en matèria fiscal mitjançant sol·licitud prèvia amb els estats membres de la Unió Europea. Un acord que ha entrat en vigor el gener del 2017.

Cinca també ha afegit que, si bé actualment l’intercanvi d’informació es duia a terme amb els països amb els quals a Andorra havia signat convenis d’intercanvi d’informació tributaria (TIEA) i Convenis per evitar la doble imposició (CDI), el nou text incorpora que l’intercanvi d’informació fiscal s’efectuï amb els països  signataris del Multilateral.

El ministre ha conclòs que els canvis normatius derivats dels convenis internacionals acordats en els darrers anys han derivat en la necessitat d’elaborar un nou text que incorpori de manera coherent i clara tots els canvis adoptats en els diferents compromisos internacionals relacionats amb l’intercanvi d’informació en matèria fiscal i introduint per primera vegada l’intercanvi espontani d’informació.

Foto: SFG

TOTES LES NOTÍCIES