duana-francesaEl Govern, reunit en sessió ordinària, ha aprovat la signatura i posterior rectificació dels acords entre Andorra i França relatius a la cooperació tècnica i a l’assistència mútua en matèria de protecció civil i a la cooperació transfronterera en matèria policial i duanera. Es tracta de dos convenis que reforcen la tradicional assistència i col·laboració entre les dues administracions.

L’acord en matèria de Protecció Civil estableix una cooperació tècnica i una assistència mútua en aquesta àrea i una possible integració dels agents de la protecció civil andorrans en els equips de socors francesos durant les seves intervencions en territori francès i fora, en cas de catàstrofes naturals o d’accidents tecnològics greus. L’Acord, que conclou unes negociacions iniciades l’any 1994, detalla com s’han de formalitzar i coordinar aquestes intervencions.

Històricament el Govern francès ha prestat la seva cooperació a Andorra en diverses ocasions davant de situacions de catàstrofe natural greu, situacions amb una freqüència d’ocurrència rara però amb un fort risc per a les persones i el medi.

Al seu torn, Andorra ha aportat a la regió fronterera veïna assistència en casos de situacions de risc corrents que suposen un risc feble per a les persones i el medi però que tenen una freqüència d’ocurrència elevada.

El text acordat fixa uns criteris generals que donen a cada una de les parts la llibertat de negociar i acordar, en funció de les seves necessitats i la seva capacitat financera, els programes i els projectes concrets de cooperació per preveure i prevenir els riscos naturals i tecnològics greus, i permeten facilitar una formació homogènia dels agents de protecció civil dels dos estats.

Pel que fa a l’Acord de cooperació transfronterera en matèria policial i duanera culmina la negociació iniciada l’any 2011 entre els cossos policials d’ambdós països.

Tradicionalment el Principat d’Andorra s’ha beneficiat de la màxima ajuda per part de les autoritats franceses en afers relatius a la cooperació transfronterera en matèria policial. En aquest sentit, la Policia andorrana ha requerit i requereix l’assistència dels cossos policials francesos en diversos aspectes, especialment en l’àmbit de la formació. El Govern francès, per la seva banda, ha manifestat la voluntat d’estrènyer la cooperació en matèria policial i judicial amb Andorra.

L’Acord estableix la cooperació policial transfronterera en l’àmbit de la seguretat pública, la lluita contra la delinqüència organitzada transnacional, la immigració irregular, així com la formació d’agents policials andorrans per part dels serveis competents francesos.

En principi, la cooperació en matèria de seguretat es desenvolupa en la zona fronterera (els departaments francesos de l’Arieja i dels Pirineus Orientals i el territori del Principat d’Andorra). L’Acord abasta la cooperació policial directa (intercanvi d’informació sobre determinats aspectes relatius a la immigració irregular i la delinqüència organitzada com ara: establiment d’identitat de persones, les seves residències, etc.), l’assistència en matèria de lluita contra el terrorisme, la cooperació en la gestió de crisis intensitat elevada, la intervenció i manteniment de l’ordre; les operacions de salvament i la formació professional dels agents andorrans.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada