espotEl Consell General ha aprovat aquest dijous a la tarda la modificació de la Llei d’arrendaments de finques urbanes amb el suport dels grups demòcrata i mixt i l’abstenció dels socialdemòcrates. El ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, ha recordat que l’objectiu d’aquesta modificació és el de ‘protegir l’arrendatari aportant, a la vegada, incentius a l’arrendador per impulsar el mercat de lloguer’. La consellera general socialdemòcrata, Rosa Gili, considera que alguns punts de la modificació ‘fan que recaiguin més obligacions sobre els llogaters’.

Amb la modificació de la Llei els contractes seguiran tenint una durada de 5 anys, però podran ser de 2 anys si les dues parts pacten que el propietari vol recuperar-lo per a ús propi o per als familiars directes. Igualment, el propietari podrà recuperar el seu immoble en cas d’un plet si es demostra que durant sis mesos no hi ha hagut despesa de serveis de subministrament, si hi ha tres testimonis que assegurin que el llogater ja no hi viu, i si es diposita una fiança. També es beneficia l’arrendador en aspectes com l’obligació que el llogater hagi de demanar un permís per escrit per fer obres de gran calat, o que hagi de retornar el pis amb les mateixes condicions, incloent la pintura i les instal·lacions, en cas que el contracte no arribi als 5 anys.

Gili ha explicat que el seu grup parlamentari no ha votat a favor del canvi perquè, ‘tot i que reconeixem algunes millores, també hi ha punts que no podem compartir’. La consellera socialdemòcrata ha criticat que, amb la modificació, ‘els llogaters es vegin obligats a repintar el pis quan se’n vagin si hi han viscut menys de cinc anys’, i ha afegit que ‘tot i que l’arrendatari ha de restituir l’immoble en un estat correcte, el propietari hauria d’acceptar el deteriorament del mateix per la seva utilització’, ja que ‘haver de pintar de nou un habitatge suposa una despesa molt important per al llogater’. Gili també ha titllat els canvis de ‘traves’.

Per la seva banda, el grup mixt s’ha mostrat d’acord amb la modificació i el seu president suplent, Gerard Barcia, ha declarat que l’anterior llei presentava ‘llacunes que generaven perjudicis i incertesa’ i que ‘calia rectificar-la’.

D’altra banda, la sessió de Consell General d’aquest dijous també ha servit per aprovar per assentiment la ratificació del Conveni del Consell d’Europa sobre la protecció dels infants contra l’explotació i l’abús sexuals, i del Conveni sobre la prevenció i la lluita contra la violència de gènere envers les dones i la violència domèstica. Els parlamentaris i la ministra de Salut i Benestar, Criistina Rodríguez, han assegurat que ambdós convenis són un pas més per lluitar contra aquestes xacres i serveixen per donar més eines a la població i reafirmar el compromís d’Andorra d’homologació amb els estàndards internacionals.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada