El Panell Consultiu (PC) d’experts sobre els candidats a l’elecció de jutges al Tribunal Europeu de Drets Humans ha aprovat la llista nacional presentada pel Govern el passat 5 de desembre al Consell d’Europa.

Donat que el mandat de l’actual jutge Josep Casadevall finalitza el proper 31 d’octubre del 2015, el Govern, de conformitat amb l’article 22 del Conveni Europeu dels Drets Humans, ha de presentar una llista de tres candidats a l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa per a que es procedeixi, per majoria de vots emesos, a l’elecció d’un jutge a títol d’Andorra al Tribunal.

El Panell Consultiu ha comunicat a Govern que els candidats proposats en la llista compleixen els requisits exigits pels candidats a jutge per passar a la següent etapa. A partir d’ara, Govern ha de sotmetre la llista de candidats, per ordre alfabètic, i els currículum vitae a l’Assemblea Parlamentària (AP) abans del 15 de març del 2015.

A continuació, el president de l’Assemblea Parlamentària enviarà la llista de candidats nacional a un sub-comitè especial de parlamentaris. El sub-comitè està integrat per diversos membres que representen les forces polítiques de l’Assemblea Parlamentària, distribuïdes en proporció dels escons que tinguin a l’Assemblea Parlamentària.

L’Assemblea Parlamentària es posarà directament en contacte amb els candidats i organitzarà durant el mes d’abril o maig entrevistes personals. Les entrevistes tindran lloc a Paris.

Si el Sub-comitè considera que els candidats reuneixen els requisits de l’article 21, aquest emetrà una recomanació dins del marc de l’informe de seguiment de la Mesa de l’Assemblea Parlamentària, indicant quin és o són els millors candidats i els organitza amb un ordre de preferència. Si no, es demanarà als estats de presentar una nova llista.

El Sub-comitè tindrà en compte en la consideració dels candidats no només els seus currículums sinó també la composició harmoniosa del Tribunal, tenint en compte els antecedents i l’experiència professional i l’equilibri de sexes.

Un cop el Sub-Comitè hagi emès la seva recomanació, l’Assemblea Parlamentària- composada per 318 parlamentaris -, procedirà a la votació dels candidats en una votació secreta, que se celebrarà durant la sessió plenària del mes de juny del 2015 sobre la base de les recomanacions del Sub-comitè. La majoria absoluta dels vots emesos es requerirà en la primera ronda. Si això no s’aconsegueix, una segona ronda es durà a terme i el candidat amb més vots serà degudament elegit per servir al Tribunal.

El jutges són elegits per un mandat de 9 anys i no són reelegibles. El seu mandat finalitza quan compleixen 70 anys.

1 comentari

  1. Esperem que sigui a Virtu de Jura , a defensar bé , Dignament a qualsevol , sense discriminació , per part del que sigui elejit cap a ningun, asser huma , sense se vulnerats ,, ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada