El  Consell de Ministres ha aprovat, aquest dimecres, el projecte de llei de mesures per lluitar contra el tràfic d’éssers humans i protegir-ne les víctimes.

Aquest text respon a les recomanacions del Comitè de les Parts del Grup de Lluita contra el Tràfic d’Éssers Humans (GRETA) i defineix mesures en relació a la prevenció i la identificació de les víctimes del tràfic d’éssers humans, així com accions de protecció de les víctimes. El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, ha presentat el projecte de llei, que s’emmarca en l’entrada en vigor, al 2011, del Conveni del Consell d’Europa sobre la lluita contra el tràfic d’éssers humans. Des d’aleshores s’han realitzat algunes modificacions legislatives per adaptar-se a les recomanacions del GRETA.

No obstant, era necessari implementar algunes vessants més de les recomanacions, adreçades especialment a la prevenció i a la protecció de les víctimes. El text aprovat aquest dimecres estableix que el Govern ha d’aportar les mesures necessàries per a la prevenció i la identificació de les víctimes del tràfic d’essers humans. A més, s’estableix un període de reflexió i recuperació de les víctimes, perquè puguin refer-se i decidir si volen cooperar amb les autoritats en la investigació del delicte corresponent. Durant el període de reflexió, les víctimes tenen dret a un seguit de prestacions, independentment de que testifiquin en el procés penal contra els traficants.

Entre les mesures previstes, s’estableix que en el període de reflexió les víctimes no puguin ser objecte de mesures de policia administrativa i que puguin obtenir una autorització d’immigració de residència i treball renovable. Pel que fa a les prestacions, estan destinades a la recuperació física, psicològica i social de les víctimes.El text preveu la cobertura de les necessitats bàsiques de manutenció, higiene personal, allotjament i roba. A més, es garanteix la cobertura sanitària amb el reemborsament del 100%, l’accés al sistema d’ajuts a l’estudi i també el pagament de les despeses del retorn assistit al país de procedència o a un altre país que li ofereixi seguretat i suport, si la víctima ho sol·licita.

Foto: SFG

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada