El Consell de Ministres ha aprovat, aquest dimecres, el Projecte de llei dels drets dels infants i els adolescents i també el Projecte de llei qualificada de la responsabilitat penal de les persones menors d’edat.

Els dos textos s’entraran a tràmit parlamentari en els propers dies, i tenen per objectiu donar resposta a les necessitats dels infants i adolescents tenint en compte que es tracta d’un col·lectiu amb inquietuds pròpies.

El Projecte de llei dels drets dels infants i els adolescents ha estat promogut conjuntament pel Ministeri d’Afers Socials i el d’Educació, i s’ha elaborat a partir de les aportacions recollides en la comissió d’experts per a l’elaboració de la llei, que ha comptat amb representants de les diferents institucions i organismes i de la societat civil. A més, s’ha tingut en compte els mateixos joves i infants, que han pogut expressar les seves opinions i necessitats en el marc de tallers sobre la llei.

Es tracta d’un text que configura un model innovador, dinàmic i flexible per anar-se adaptant a les necessitats emergents i a les noves formes d’atenció als infants i adolescents. A més, la normativa s’ha elaborat per crear un model d’atenció en què els joves siguin el centre i en què sigui l’Administració la que hagi de treballar de manera coordinada i transversal per donar resposta a tots els drets i necessitats dels joves.

D’altra banda, el Projecte de llei qualificada de la responsabilitat penal de les persones menors d’edat està directament relacionat amb l’altre text, ja que actualitza la normativa corresponent a com s’han de jutjar els menors d’edat. Entre d’altres qüestions s’introdueix la possibilitat que es puguin sotmetre a un procediment d’ordenança penal, que fins ara estava restringit als majors d’edat. A més, es preveu que els batlles i magistrats que jutgen menors hagin de rebre formació continuada en aquesta matèria, i s’incideix més en la vessant educativa i socialitzadora dels menors, ampliant les opcions de mesures cautelars per a aquest col·lectiu.

Per tal de presentar en detall els dos textos legislatius, els ministres d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, i d’Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, oferiran una roda de premsa concreta sobre aquesta matèria la setmana vinent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada