El ministre de Salut, Carles Alvarez, ha afirmat que el projecte de llei qualificada de tècniques de reproducció humana assistida (RHA) té l’objectiu de donar resposta al país a una necessitat sanitària i social de la població. La normativa també estableix el marc legal dels centres sanitaris que ofereixin aquestes tècniques al Principat. El titular de Salut ha presentat el text aprovat pel Govern, que passarà a tràmit parlamentari durant les pròximes setmanes.

El ministre ha afirmat que la llei permetrà que els ciutadans amb problemes de fertilitat puguin fer ús de les tècniques de RHA sense haver-se de desplaçar a centres de reproducció humana fora d’Andorra. Alvarez ha destacat que el text de llei s’ha treballat entre els ministeris de Salut i Economia, Competitivitat i Innovació amb la col·laboració d’experts en aquesta matèria.

Durant la presentació el ministre i el secretari d’Estat de Salut, Joan León, han explicat que el text ofereix garanties de seguretat per als usuaris de les tècniques de RHA i que estableix que només s’apliquin quan hi ha possibilitats raonables d’èxit i no suposin un risc greu per a la salut de la persona o de la seva descendència.

A més també estableix l’obligació que els usuaris disposin de tota la informació sobre els riscs de les tècniques i la necessitat d’atorgar per escrit el consentiment de forma prèvia a l’aplicació de les tècniques de RHA, així com la possibilitat de revocar el consentiment en qualsevol moment. De la mateixa manera, el text estipula que la informació s’ha de donar en formats adequats, accessibles i comprensibles per a persones amb discapacitat.

El projecte de llei també contempla la regulació dels requisits de donació i utilització de cèl·lules reproductores i embrions in vitro i estableix com a aspectes bàsics la gratuïtat de les donacions i la confidencialitat de la identitat dels donants. També es preveuen uns límits d’edat dels donants per garantir la qualitat i la seguretat de les donacions, així mateix regula el nombre de fills nascuts de cada donant per evitar problemes de consanguinitat. De la mateixa manera que els usuaris de les tècniques de RHA, els donants han de rebre tota la informació sobre el procés de donació en format adequat, accessible i comprensible per a persones amb discapacitat, i han de signar el document de consentiment informat de forma prèvia a efectuar la donació.

El projecte de llei estableix els requisits que han de complir els centres sanitaris que realitzen tècniques de RHA i determina l’obligatorietat què disposin d’una autorització sanitària que l’atorga el Ministeri de Salut. A més, aquests centres es sotmeten a inspeccions i auditories periòdiques per garantir la qualitat i seguretat dels procediments que apliquen.

El text disposa la creació de la Comissió de Reproducció Humana Assistida que té com a funcions principals l’assessorament i la informació al Govern i als centres de reproducció humana assistida sobre la utilització de tècniques de RHA i sobre el desenvolupament i l’aplicació de la normativa. La Comissió també ha de fer el seguiment i l’avaluació dels resultats de les tècniques de RHA.

També determina la creació del Registre de Reproducció Humana Assistida que s’adscriu al Ministeri de Salut. Aquest registre conté informació sobre els donants de cèl·lules reproductores i d’embrions in vitro i dels fills nascuts dels donants i permet comprovar el compliment de les limitacions en el nombre de fills nascuts de cada donant amb les màximes mesures de seguretat per garantir la confidencialitat de les dades.

Aquest registre també conté informació de caràcter públic sobre l’activitat dels centres i serveis de RHA, especialment el nombre de procediments aplicats i les taxes d’èxit.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada